Rezort obrany vyšle do Bruselu neskúsenú právničku

Ministerstvo obrany plánuje vyslať na vysokú pozíciu do Bruselu mladú úradníčku, ktorá nemá dostatok skúseností ani praxe. Ide o tridsiatničku Anettu Teplicovú, ktorá na ministerstve pracuje len osem a pol mesiaca.

23.06.2010 14:53
NATO, Severoatlantická aliancia Foto:
V sekcii obrany Stálej delegácie SR pri NATO v Bruseli by mala Slovensko vo funkcii štátneho radcu zastupovať Anetta Teplicová.
debata (18)

Za ten čas sa stihla stať generálnym štátnym radcom a v auguste odchádza do Stálej delegácie SR pri NATO. Rezort obrany tvrdí, že nikoho lepšieho na tú pozíciu nemá. Skúsení diplomati to však spochybňujú.

Teplicová na ministerstvo obrany nastúpila v októbri minulého roka, a to na sekciu obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy. Od začiatku má jedenástu platovú triedu, aj keď iných nováčikov s vysokoškolským vzdelaním väčšinou zaraďujú do šiestej triedy a trvá roky, kým sa vypracujú vyššie.

Do Bruselu cestuje na návrh vedúceho služobného úradu Miroslava Sima. Ten ju navrhol vyslať na pracovný pobyt do sekcie obrany Stálej delegácie SR pri NATO v Bruseli, kde sa v júli končí misia dvoch zamestnancov. Nová úradníčka tam vo funkcii štátneho radcu pobudne tri roky.

O tom, čo bude náplňou jej práce, rezort obrany mlčí. Pravde na to napriek opakovaným otázkam neodpovedal. Hovorca ministerstva Vladimír Gemela len odkázal, že Teplicová má potrebnú kvalifikáciu – právnické vzdelanie a údajne ovláda dva svetové jazyky. „Spĺňa bezpečnostné predpoklady podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností a podmienky pre oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami NATO a EÚ,“ vymenoval dôvody jej výberu Gemela. Dodal, že vzdelaní ľudia by mali dostať šancu zastupovať Slovensko v orgánoch NATO, aj keď majú len 35 rokov a chýbajú im skúsenosti z pôsobenia v rámci Varšavskej zmluvy.

Podľa Gemelu na ministerstve obrany vhodnejších ľudí niet. „Ak máte na mysli skúsenejších a zbehlejších zamestnancov z kategórie bývalých plukovníkov a generálov, tak musím skonštatovať, že naozaj "došli zásoby“," vysvetlil hovorca.

Teplicovú po odchode do Bruselu síce preradia do deviatej platovej triedy, no bude poberať zahraničný funkčný plat. Už deviata platová trieda je vzhľadom na jej krátku prax výnimočná. Na slovenských ambasádach bežne pracujú ľudia aj s 10-ročnou praxou, čo sú iba v ôsmej platovej triede.

Vyslanie neskúsenej mladej právničky na taký významný post pokladajú odborníci za neštandardné. „Je neobvyklé, aby človeka s ročnou praxou vysielali na také zodpovedné miesto do zahraničia,“ povedal Rastislav Káčer, bývalý diplomat, ktorý v 90. rokoch pracoval na veliteľstve NATO v Bruseli.

Podľa exministra obrany druhej Dzurindovej vlády Martina Fedora (SDKÚ) pripomína vyslanie Teplicovej do cudziny rozdávanie lukratívnych pozícií pred voľbami. Neverí, že by sa na ministerstve nenašli skúsenejší odborníci na danú problematiku. „Práve naopak. Obyčajne býva veľa ľudí, ktorí majú o také miesta záujem. To, že niekto ovláda dva jazyky a má vysokú školu, ešte nie je dostatočná kvalifikácia na taký post,“ pripomenul Fedor.

Kuloárne informácie, podľa ktorých má na jej rýchlu kariéru v rezorte obrany vplyv aj to, že je známou vedúceho služobného úradu Miroslava Sima, Teplicová nekomentovala. Na žiadnu z otázok Pravdy neodpovedala, iba po sekretárke odkázala, že sa do médií nebude vyjadrovať.

18 debata chyba