Zmeny sú isté, na reformy ešte neprišlo

Ako príliš všeobecné a ťažko komentovateľné označujú analytici programové tézy, ktoré lídri budúcej vládnej koalície po niekoľkodňových rokovaniach dolaďovali desať hodín. "Zmeny budú, ale nie som si istý, či budú optimálne pre Slovensko," hovorí Pavol Kárász z Prognostického ústavu SAV s tým, že o reformách sa v tomto prípade hovoriť nedá.

24.06.2010 08:35
Radičová, Sulík, Bugár, Figeľ Foto:
Zľava: Predseda Most-Híd Béla Bugár, volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová, predseda SaS Richard Sulík a predseda KDH Ján Figeľ na prijatí u prezidenta Ivana Gašparoviča.
debata (18)

Za veľkú chybu považuje odmietnutie projektu širokorozchodnej železnice bez konzultácií s Ruskom a Rakúskom, ale aj ohlásený stop privatizácii. „Keď si sadnú dvaja novinári, tak to musia spísať za hodinu, nie tímy za desať hodín,“ kritizoval vágnosť téz budúcej vlády.

Korupcia a transparentnosť

Zníženie korupcie a podstatné zvýšenie transparentnosti, teda verejnej kontroly, patria medzi priority koalície. Sprísniť by sa malo obstarávanie na úradoch a ministerstvách, zmluvy by platili až po ich zverejnení na internete. Kto má internet, bude sa môcť pozerať úradníkom na prsty, sľubuje budúca vláda.

Šéf Transparency international Slovensko Gabriel Šípoš ju chváli: „Konečne vidno, že niekto rozumie svetovým trendom transparentnosti.“ V tézach, na ktorých bude postavený vládny program, mu však chýba kontrola financovania politických strán a pravidlá na financovanie kampane.

Súdnictvo

Program súdnictva reaguje na ministrovanie Štefana Harabina a jeho prechod na čelo Najvyššieho súdu. Koalícia chce zabrániť tomu, aby ministri mohli bez problémov kandidovať na sudcovské funkcie, zrušiť právo Súdnej rady iniciovať disciplinárne konanie proti sudcom.

Ústavní sudcovia by sa mali voliť tak, aby nemohli podliehať jednej vládnucej garnitúre. Právnik Peter Wifling zo združenia Via Iuris považuje zmeny za nutné. „Zákony musia zabezpečiť, aby súdnictvo nemohlo byť ovládnuté skupinou ľudí, ktorí presadzujú osobné záujmy a likvidujú svojich názorových oponentov,“ tvrdí.

Zdravotníctvo a sociálne veci

Do zdravotníctva sa oficiálne vracia zisk. Budú ho môcť tvoriť poisťovne aj nemocnice, ktoré sa budú môcť transformovať na akciovky. „Hneď prvé je páčivé zavedenie stropu platieb pre seniorov a zdravotne postihnutých. Ďalej sa však hovorí, že budú definovať zákonný nárok na rozsah zdravotnej starostlivosti z verejného poistenia. To znamená, že ho môžu aj obmedziť,“ upozorňuje sociologička SAV Zuzana Kusá.

Už úvod vládnych téz naznačuje, že štát bude viac chrániť bohatých ako chudobných, myslí si Kusá. Mieni totiž znižovať mieru štátneho prerozdeľovania. „Znamená to stále menej peňazí na sociálne veci a sanovanie ohrozených skupín.“ Preto aj opatrenia ako umiestňovanie všetkých detí do 6 rokov do náhradných rodín spochybňuje.

Je to drahé opatrenie. Problém vidí aj v tom, že sa tézy nezmieňujú o podpore nájomných bytov, iba hypoték. „Aj štúdia OECD ukázala, že máme extrémne nízky podiel nájomného bývania. Ale v tézach o tom nie je ani slovo.“

Sporný bude podľa nej aj minimálny garantovaný dôchodok vo výške životného minima. „Životné minimum sa neprerátalo na skutočné náklady na život už 13 rokov,“ pripomína Kusá. Odvtedy už bola deregulácia cien energií aj bytov, nič z toho životné minimum nezohľadňuje. V podpore zamestnanosti siaha budúca vláda po veciach, ktoré už fungujú. „Ale to robili všetci. Odpisovať vedia,“ skonštatovala sociologička.

Školstvo

V školstve sľubuje budúca koalícia odstránenie byrokracie, zjednotenie maturít, zrušenie štátneho monopolu na učebnice. Deti by sa mali voziť školskými autobusmi, viac by malo byť špeciálnych pedagógov a psychológov. Priemerný plat učiteľa by mal byť vyšší ako priemerná mzda v jeho regióne.

Rómovia

V rómskej otázke obnovujú stredopravé strany štatistiku rómskej kriminality, ktorá sa viedla do ministrovania Ladislava Pittnera. Ten ju po nástupe prvej Dzurindovej vlády zrušil. Teraz sa má rómska komunita nazývať skratkou SOS – sociálne odkázané spoločenstvá.

Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku hovorí, že štatistika kriminality sociálne vylúčených skupín môže byť aj prospešná, ak by sa k nej pripojili aj iné štatistiky. „Už dávno po nich voláme, aby sa mohli robiť efektívne programy pomoci,“ hovorí.

Programu pre Rómov však podľa neho chýba koncepcia a vízia. „Je to taký mix volebných programov.“ Ako podklad do odbornej diskusie však môžu byť tézy slušným východiskom.

18 debata chyba