Odborári zažalujú kórejskú firmu

Nápravu vo firme Yura Eltec Corporation v Rimavskej Sobote, ktorej vedenie bráni založiť odborársku organizáciu, chcú dosiahnuť odborári súdnou cestou. Potvrdil to odborový predák Odborového zväzu KOVO Emil Machyna. Podľa neho situáciu vo firme už trikrát kontroloval inšpektorát práce a konštatoval viaceré porušenia zákonov.

24.06.2010 10:04
fabrika, továreň, Yura Eltec, Rimavská Sobota Foto:
Odbory vo firme Yura Eltec Corporation Slovensko vznikli v máji ako reakcia na nedodržiavanie Zákonníka práce a nedôstojné správanie zamestnávateľa voči zamestnancom.
debata (1)

„Keďže okupačný štrajk zamestnanci nepodporili, obrátime sa na súd, čo potrvá zrejme dlhšie,“ vyhlásil Machyna. Upozornil, že zamestnanci konali proti svojej vôli a pod hrozbou straty zamestnania.

"Mysleli sme si, že takto to urýchlime. Lenže kým súdy rozhodnú, firma tu už ani nemusí byť,“ upozorňuje. Podľa neho firma už v Srbsku hľadá lokality, kde by vybudovala tri závody takže, je len otázkou času, kedy sa zamestnanci v Rimavskej Sobote ocitnú na ulici.

Odborári sa v utorok márne pokúšali presvedčiť zamestnancov, aby sa pridali k štrajku. „Strach zo straty zamestnania je väčší ako čokoľvek iné,“ myslí si Machyna. Zamestnanci kórejskej firmy na odborárov vykrikovali, aby odišli a neblokovali firmu, lebo prídu o zamestnanie. 

Generálny riaditeľ firmy si odmietol sadnúť s odborármi za jeden stôl. Z poškodzovania podniku obviňuje zamestnancov, ktorým sa nechcelo pracovať. Na vytvorenie vyše tisíc pracovných miest v regióne s 30-percentnou nezamestnanosťou získala od štátu firma dotáciu 3 milióny eur. Dodáva zväzky pre žilinskú automobilku Kia.

1 debata chyba