Na nesplnené sľuby voliči nezabudnú

Sľuby, na ktoré strany pred voľbami nalákali voličov, v programových tézach budúcej vlády chýbajú. Pravica v snahe dohodnúť sa na novej koalícii nemieni otvárať citlivé otázky ako registrované partnerstvá či odluka cirkvi od štátu. Kým politici to obhajujú tým, že museli ustúpiť, aby zbavili moci Roberta Fica, podľa politológov týmto prístupom vyslali voličom jasný signál, na ktorý môžu aj doplatiť.

24.06.2010 11:09
Figeľ, Lipšic Foto:
Svoje sľuby sa nepodarilo presadiť ani KDH, do programových téz sa nedostala výhrada vo svedomí či úprava vzťahu štátu a cirkví.
debata (230)

Najvýraznejšie sa to prejavuje pri Sulíkovej SaS, ktorá si na témach ako registrované partnerstvá či dekriminalizácia marihuany stavila imidž a oslovila najmä mladých ľudí. Vzhľadom na posledný vývoj však už bývalí sympatizanti SaS na internete zakladajú antiskupiny, ktoré vyzývajú Sulíka, aby dodržiaval predvolebné sľuby.

„Určitá časť voličskej základne, ktorá im v týchto voľbách uverila, už v budúcnosti neuverí. Na druhej strane je zjavné, že veľká koalícia je aj o veľkých kompromisoch. Čudné je však, že všetky témy s otáznikom nakoniec neprešli. Zdá sa, že koalíciu bude spájať najmä mocenský záujem,“ komentoval ústupky strán politológ Tomáš Koziak.

Podľa politológa Michala Horského si SaS ako nováčik na politickej scéne mala veľmi dôsledne zvážiť ústupky, nakoľko má stále nálepku strany na jedno použitie.

Svoje sľuby sa nepodarilo presadiť ani KDH, do programových téz sa nedostala výhrada vo svedomí či úprava vzťahu štátu a cirkví. „Aj táto strana by si mala dávať pozor, aby nestratila veľké percento u voličov“, zhodnotil Horský. Politológ Juraj Marušiak si však myslí, že v prípade KDH to nebude mať dôsledok na voličov. A to aj vzhľadom na to, že kresťanskí demokrati sa o presadenie výhrady vo svedomí pokúšali už v minulosti, dokonca preto odišli z vlády.

Ktorý z predvolebných sľubov vám najviac chýba v programe novej vlády?

Ustúpiť musel aj Bugárov Most. Pred voľbami deklaroval, že v prípade úspechu bude žiadať, aby v otázkach menšinových práv nemohla väčšina prehlasovať menšinu, teda navrhne nový zákon o menšinách. Dnes je už jasné, že z toho nebude nič. Podľa Marušiaka túto tému môže zneužiť SMK. „SMK bude tvrdiť, že pre maďarskú menšinu urobili veľmi málo.“

Politológ Grigorij Mesežnikov v nesplnených sľuboch problém nevidí. „Všetko je o komunikácii a keď to podrobne vysvetlia svojim sympatizantom, že presadili skoro 80 percent z pôvodných programov najmä v sociálno-ekonomickej oblasti, o chvíľu to nebude vôbec podstatné, že čo neprešlo.“ myslí si. Podľa Horského to však môže u voličov zavážiť. Z hľadiska sľubov a programových téz podľa neho najlepšie z vyjednávaní vyšli Most a SDKÚ.

230 debata chyba