Zvolenský verí, že nastupujúca vláda podpíše zmluvy s Vatikánom

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský očakáva, že nastupujúca vláda podpíše s Vatikánom zmluvu o výhrade svedomia. Dokument, ktorý umožní napríklad lekárovi odmietnuť vykonanie interrupcie, sa napriek snahe KDH Jána Figeľa nedostal do programových téz vznikajúcej štvorkoalície. Žiadna zo strán, ktoré sa dostali po júnových voľbách do parlamentu, však podpísanie chýbajúceho dokumentu neodmietla, povedal Zvolenský novinárom.

24.06.2010 20:32
Stanislav Zvolenský Foto:
Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský
debata (18)

„Všetky strany, ktoré sú zastúpené v parlamente Slovenskej republiky vyjadrili sa veľmi pozitívne smerom k podpísaniu zmluvy o výhrade svedomia. To mi dáva nádej,“ povedal Zvolenský po skončení rokovania KBS.

Slovensko sa zaviazalo k podpisu dokumentu v Základnej zmluve s Vatikánom ešte v roku 2000. KDH reagovalo v roku 2006 na neochotu kabinetu bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu rokovať o zmluve odchodom z vlády. Rozhodnutie kresťanských demokratov vyústilo do predčasných parlamentných volieb.

Biskupi chcú záväzok Slovenska predstaviteľom vlády pripomínať, no podľa predsedu KBS chápu aj to, že vláda má iné priority. Termín, do kedy by mala byť zmluva podpísaná, nie je stanovený.

„Z nepodpísania zmluvy nám nehrozia sankcie v zmysle právnom alebo ekonomickom, hrozí nám skôr zaťaženie vzájomných vzťahov s Vatikánom, ktoré by som však nepreceňoval,“ dodal Zvolenský. Podpis zmluvy by podľa neho mal prínos pre spoločnosť, definitívny text dohody zatiaľ známy nie je.

18 debata chyba