Matovič zbabelo uhol, trestné oznámenie nepodal

Kostra pravicovej koalície strana SaS stráca na dôvere. Zaslúžil sa o to Igor Matovič z Obyčajných ľudí. Budúci poslanec SaS najprv v on line rozhovore tvrdil, že mu nejakí podnikatelia cez jeho priateľa núkali 20 miliónov eur za to, že ľudia z jeho združenia položia budúcu vládu a vyvolajú predčasné voľby.

25.06.2010 13:40 , aktualizované: 17:44
Igor Matovič Foto:
Poslanec SaS Igor Matovič
debata (276)

Keď sa vec zmedializovala, potom priznal, že to bol len kamarátov žart. Trestné oznámenie nepodal, hoci mu to odporučil Úrad boja proti korupcii. Politikov právnik s tým však nesúhlasil.

Matovič na blogu vysvetľuje okolnosti celého prípadu

„Neviem, či si Igor Matovič robí dobrý deň z voličov. Ponúkanie úplatku je predsa navádzanie na trestný čin. Z tohto sa žarty nerobia,“ povedal politológ Juraj Marušiak. Politológ dodal, že poslanec sa musí držať zákonov. „Ak mu takáto ponuka prišla, mal podať trestné oznámenie.“

Nakoniec sa na políciu obrátila strana SaS. „Strana Sloboda a Solidarita považuje celú záležitosť za natoľko závažnú, že podá v tejto veci trestné oznámenie. Pán Matovič spomínanú udalosť nezatajil a úplatok neprijal, a to je podstatné,“ uviedla v stanovisku jej hovorkyňa Tatiana Tóthová.

Právnik Jozef Vozár z Ústavu štátu a práva SAV upozorňuje, že ak by Matovič sám podal trestné oznámenie na osobu, ktorá sa ho snažila podplatiť, a to by sa nepotvrdilo, hrozilo by mu po skončení poslaneckého mandátu, respektíve zrušení imunity, stíhanie. Keďže trestné oznámenie podala strana a nie Matovič, v prípade neúspechu takéto obvinenie politikovi nehrozí.

Stanislav Janiš z SDKÚ sa k historke o podplácaní vyjadriť nechcel. „Je to jeho (pozn. red. Matovičova) vec, ako s informáciami naložil,“ reagoval krátko Janiš. Podpredseda KDH Július Brocka si myslí, že to, či to bol žart a čo s tým, musia zhodnotiť sami Obyčajní ľudia. „Ak niekto úplatok skutočne ponúkal, tak je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby konali.“ Brocka si myslí, že Matovič mal zvážiť, či vôbec zverejní informácie o podplácaní, keďže sám nechcel podať trestné oznámenie. „Obyčajní ľudia nemajú s politikou skúsenosti a podobné delikátne veci sa musia naučiť ovládať,“ podotkol Brocka.

Zsolt Simon, podpredseda Mostu – Híd, poslanca obhajuje. Podľa neho ukázal kus odvahy, pretože vtedy nevedel, či ide o žart, alebo o skutočnosť. „Je dobre, že to otvorene povedal. Tým zamedzil ďalším podobným ponukám,“ dodal Simon. Na otázku, či štyria Obyčajní ľudia nebudú nevyspytateľnou slabinou koalície, Simon konštatoval slovami: „Uvidíme, čo donesie život.“ Juraj Marušiak upozorňuje, že strana SaS a najmä jej štyria kandidáti z Obyčajných ľudí sa stávajú nečitateľnými a majú neštandardné správanie. „Sám som zvedavý, čo od tejto skupinky môžeme ešte očakávať,“ zhodnotil Marušiak.

Za celou kauzou nemusí stáť len obyčajný žart. Je možné, že Matoviča chcel skutočne niekto podplatiť alebo ho skúšali vlastní ľudia, ktorí si chceli overiť, či ustojí lákavé ponuky. Treťou možnosťou je, že to Matovič s priateľmi pripravil sám, aby si urobil reklamu a imidž čestného človeka.

276 debata chyba