Minister Chovan predá lužné lesy

Odchádzajúci minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan (HZDS) chce v poslednej chvíli odklepnúť privatizáciu atraktívnych lužných lesov okolo Rusovského jazera na okraji Bratislavy. Ochrancovia prírody varujú, že obyvatelia hlavného mesta prídu o významné rekreačné územie. Ide už o druhý predaj jazera do súkromných rúk - prvým bola Vojka.

26.06.2010 06:01
rusovecké jazero, Rusovce Foto:
Vladimír Chovan (HZDS) chce v poslednej chvíli odklepnúť privatizáciu atraktívnych lužných lesov okolo Rusovského jazera na okraji Bratislavy.
debata (104)

Lesy Slovenskej republiky, ktoré nesmú predávať, položili ministrovi na stôl návrh na výmenu. Za 15 hektárov chránených lužných lesov v bratislavskej mestskej časti Rusovce plánujú získať 23 hektárov hospodárskeho lesa v katastri obce Šurice v okrese Lučenec.

Lesníci tvrdia, že výmena je pre nich výhodná. Z posudkov znalcov, ktorý si dal štátny podnik vypracovať, vyplýva, že štát na výmene zarobí 8 500 eur. Kým cena lesných pozemkov vrátane drevnej hmoty bola v tomto prípade pod jedno euro za štvorcový meter, stavebné parcely v tesnom susedstve Rusovského jazera sa predávajú viac ako stonásobne drahšie.

„Sme hospodársky subjekt. Nie je účelom našej činnosti, aby sme robili rekreáciu,“ tvrdí hovorkyňa podniku Veronika Petríková. Lužné lesy pre nich prinášajú čistú stratu, zatiaľ čo v lesoch na juhu stredného Slovenska, ktoré majú navyše väčšiu výmeru, budú môcť hospodáriť.

Samotný rezort pôdohospodárstva, ktorý musí výmenu štátnym lesom schváliť, sa v piatok k záležitosti nebol schopný vyjadriť. Budúci minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most) Chovana vyzýva, aby už nič nepodpisoval. „Mám informáciu, že minister má na stole nielen túto, ale aj ďalšie dve výmeny, ktoré sú dokonca ešte väčšieho rozsahu,“ uviedol Simon. Podrobnosti hodlá zverejniť v pondelok.

Rusovské jazero je obľúbeným prírodným kúpaliskom Bratislavčanov. Samotnú vodnú plochu spravujú vodohospodári. Ochranári tvrdia, že za výmenou pozemkov okolo neho sa skrýva developerský zámer, oplotenie územia a vylúčenie prístupu verejnosti. S výmenou nesúhlasia ani Rusovce. Všetci poslanci tunajšieho miestneho zastupiteľstva podpísali petíciu proti nej.

„Žiadame štátnych zamestnancov, aby sa odchádzajúcim politickým vedením nenechali tlačiť do rozhodnutí, ktoré môžu nezvratne poškodiť chránené územia, vodné zdroje a verejný záujem občanov Slovenska,“ vyhlásila aktivistka Elena Pätoprstá z Ekofóra.

Novým vlastníkom lesov okolo jazera by sa mal stať bratislavský realitný podnikateľ Peter Jakubec. Ten priznal, že v susedstve Rusovského jazera už vlastní pozemky, na ktorých plánuje komerčnú výstavbu. S lužným lesom, ktorý chce získať, má však vraj len „charitatívny“ zámer. Oplotiť chce len jeho časť, aj to len preto, aby tam mohol chovať zvieratá. „Prístup k nim budú mať hlavne bratislavské deti, ktoré sa učia o prírode a v živote ešte nevideli srnu, ovcu alebo kozu,“ uviedol Jakubec.

104 debata chyba