Nová koalícia voličov podľa Fica podrazila

Najväčší podraz na voličoch v histórii Slovenska. Tak vidí programové tézy novej stredopravej koalície končiaci premiér Robert Fico.

27.06.2010 14:23 , aktualizované: 20:59
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (202)

„Takýto generálny podraz na voličoch tu ešte nebol. Pred voľbami ste spustili lov na ryby v plytkých vodách, hlbokých vodách, slaných vodách, sladkých vodách. Chytali ste všetko. Od marihuany cez homosexuálne partnerstvá, stopercentnú materskú až po výhrady vo svedomí. Po voľbách, po tom, čo ste nachytali nejakých voličov, ste im povedali: Zabudnite, nič nebude,“ povedal v diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť svojej nástupkyni Ivete Radičovej.

Budúca premiérka sa ohradila: „Zásadne nehovoríte pravdu. Programové tézy vychádzajú z volebných programov jednotlivých strán a je tam všetko.“ Výnimkou sú podľa nej len otázky týkajúce sa osobných slobôd, na ktorých sa dohodli, že sa zatiaľ nebudú otvárať. „Medzinárodní politológovia označujú naše programové tézy za európsky nadštandard,“ povedala Radičová.

„Je pravda, že takzvaná koalícia druhej pravicovej šance pre Slovensko je koalíciou porazených. To však neznamená, že by ustupovala od hlavnej potreby občana Slovenska a politiky zvlášť, a to je vyvedenie krajiny z hospodárskej biedy a sociálneho marazmu,“ vraví na margo budúceho vládneho programu politológ Michal Horský.

Štvorkoalícia podľa Horského správne odsunula všetky ideologické rozpory medzi sebou na vedľajšiu koľaj, čo však neznamená, že sa k nim v polovici vládnutia nemusí vrátiť. To naznačila i Radičová, keď uviedla, že sa chcú inšpirovať Európskou úniou, ktorá každé dva roky robí priebežné hodnotenie plnenia programového vyhlásenia. „Podobný proces budeme robiť i my, lebo nám záleží, aby sa základné volebné tézy plnili.“

Diskutujte: Ktorý z predvolebných sľubov vám najviac chýba v programe novej vlády?

Fico opäť zopakoval, že Smer chce miesto predsedu parlamentu, pretože je „jednoznačným“ víťazom volieb. Radičová uviedla, že rokovania o týchto otázkach sa ešte nezačali. „Môžem vám ale podať svoje stanovisko. Opozícii budú dané také miesta, aké sme mali my v tomto období,“ odmietla jeho požiadavku.

Štvorkoalícia by sa už v pondelok na Koaličnej rade mohla dohodnúť na definitívnom rozdelení postov v budúcej vláde. Poslednou otvorenou otázkou je miesto ministra hospodárstva, na ktorého obsadení sa pravicové strany nedokázali dohodnúť minulý štvrtok. Pôvodne mal rezort pripadnúť SaS a ministrom sa mal stať Juraj Miškov.

Predseda KDH Ján Figeľ v sobotňajšom rozhovore v Hospodárskych novinách potvrdil, že chce byť ministrom hospodárstva. Strana Richarda Sulíka by sa musela uspokojiť s ministerstvom dopravy, ktoré malo pôvodne pripadnúť KDH.

202 debata chyba