Nové mená v Radičovej vláde. Najviac ich má SaS

Z 15 členov budúcej vlády, ktorých koalícia zatiaľ oficiálne nepotvrdila, bude viac ako polovica nováčikov. Osem z nich ešte nikdy predtým ministrami nebolo.

29.06.2010 13:30 , aktualizované: 18:43
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík
debata (90)

Najviac nových tvárí má vo vláde strana SaS. Ani jeden z jej štyroch ministrov nemá politické skúsenosti. Prvý raz zasadne vo vláde aj Eugen Jurzyca za SDKÚ či Ivan Uhliarik za KDH. Ďalší politik bez skúseností, šéf SaS Richard Sulík, sa zrejme ujme funkcie predsedu Národnej rady.

Ministerstvo školstva bude viesť nominant SDKÚ Eugen Jurzyca. Zakladateľ a bývalý šéf INEKO pol roka študoval v USA, sporadicky prednáša na univerzitách, je to skúsený ekonóm a bývalý poradca viacerých inštitúcií a ministrov. Ťažká úloha čaká budúceho ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Ako lekár síce pracoval iba tri roky, ale má skúsenosti ako manažér. Pracoval vo farmaceutických firmách, vlastní ambulancie a lekárne.

Učiť sa bude musieť aj Sulík, ak ho zvolia za predsedu parlamentu. „Začal som už študovať rokovací poriadok,“ uviedol. Funkcia predsedu bude preňho náročná, pretože si nemôže dovoliť chyby. Koalícia bude mať v pléne iba tesnú väčšinu.
Sulík v utorok pot­vrdil, že členmi vlády sa stanú štyria predstavitelia SaS – Juraj Miškov povedie ministerstvo hospodárstva, Jozef Mihál rezort práce a sociálnych vecí, Daniel Krajcer sa stane ministrom kultúry a Ľubomír Galko šéfom rezortu obrany. Predseda SaS pripomenul, že nevie o žiadnych výhradách k nominácii týchto ľudí. „V kuse počúvam klebety, ale žiadne relevantné výhrady,“ poznamenal.

Budúci minister hospodárstva pôvodne študoval žurnalistiku, potom skončil manažment. Stal sa z neho podnikateľ a manažér, bol šéfom reklamnej agentúry. Je amatérskym pilotom a jachtárom. Ako podpredseda SaS teraz obsadí post, o ktorý jeho strana zviedla zápas s KDH.

Kým Miškov nemal svoje kreslo dlho isté, proti Mihálovi, ktorý bude riadiť rezort práce a sociálnych vecí, nemal nikto námietky. Podpredseda SaS pre ekonomiku je známy odborník na dane. Vzdelaním matematik, radil aj na internete nielen v oblasti personalistiky a účtovníctva, ale napríklad i matkám na rodičovskej dovolenke. Je majiteľom spoločnosti na podnikové a ekonomické poradenstvo. SaS si od neho sľubuje najmä presadenie svojej najväčšej priority – odvodového bonusu.

Na čelo rezortu kultúry sa postaví bývalý moderátor Daniel Krajcer. Kedysi študoval knihovedu, vlani externe skončil štúdium práva. Desať rokov pracoval v televízii Markíza, potom bol členom manažmentu TV Joj. Ako moderátor sa venoval výhradne politike, v oblasti kultúry nemá skúsenosti. 

90 debata chyba