Radičová má iné plány než Figeľ

Aj keď KDH ustúpilo, a vláda je viac-menej zostavená, predstavitelia jednotlivých koaličných strán si nie všetky dohody vysvetľujú rovnako. Napríklad šéf KDH Ján Figeľ si myslí, že koordinácia pre Slovensko mimoriadne dôležitých eurofondov by mala prejsť pod ministerstvo dopravy, ktorému bude šéfovať on. Budúca premiérka Iveta Radičová však povedala, že bude v kompetencii Úradu vlády.

30.06.2010 07:29
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová, budúca premiérka Slovenska.
debata (81)

Radičovú mierne rozladilo aj to, že SaS ako prvá potvrdila nominácie svojich zástupcov na ministerské posty, hoci dohoda bola, že o nich budú informovať, až keď ich preberú na Koaličnej rade. Po stretnutí s prezidentom medzi štyrmi očami povedala, že obsadenie všetkých ministerstiev oznámia v piatok. Nová vláda bude podľa Radičovej zostavená do prvej schôdze parlamentu, teda do 8. júla, ale stanovisko k ochrannému valu únie dá ešte do 1. júla.

Najproblémovejšia pri zostavovaní vlády bola dohoda medzi KDH a SaS. Tie sa sporili o post ministra hospodárstva a predsedu parlamentu. Figeľ hovorí, že napokon vyhrali obe strany. Richard Sulík dostal pre Juraja Miškova hospodárstvo, z ktorého však prejdú na ministerstvo dopravy pod Jána Figeľa eurofondy, regionálna výstavba a cestovný ruch. Kto bude napokon hlavným gestorom eurofondov, však zatiaľ jasné nie je, keďže na tlačovej konferencii po skončení rokovaní hovorila niečo iné Radičová a niečo iné Figeľ.

Predsedom parlamentu bude Sulík, KDH bude mať rovnako ako ostatné koaličné strany a Smer podpredsedu parlamentu, ktorým bude Pavol Hrušovský.

Niektorí kresťanskí demokrati sú výsledkom rokovaní sklamaní.

„SDKÚ s SaS si dohodli priority a jednoducho ponúkli ostatné rezorty koaličným partnerom,“ myslí si podpredsedníčka KDH Mária Sabolová. „Očakávala som na začiatku možno iný postup. Ale je treba začať formovať rezorty a vymeniť dosluhujúcu vládu. Čas ukáže stabilitu strán aj ich odôvodnenie viesť ten-ktorý rezort.“ Za stabilné považuje KDH a SDKÚ, ostatné dve budú ešte len formovať svoje štruktúry.

Máriu Hlucháňovú mrzí, že koaliční partneri nedocenili kvality predsedu KDH. „Nepochopili medzinárodnú prestíž a vysokú cenu, ktorú má meno Ján Figeľ v zahraničí aj doma,“ hovorí. Slovensko znova potrebuje otvoriť dvere do Európy aj do sveta a na to by bol podľa nej ideálny Figeľ ako predseda parlamentu.

Sabolová má za sebou štyri volebné obdobia v Národnej rade. Či jej vedenie zvládne Richard Sulík, si netrúfa komentovať. Aj tu však čakala iné obsadenie. „Tiež ukážu svoju schopnosť sa v politike presadiť, orientovať. Nechcem ho hodnotiť, nepoznám ho osobne. Mnohokrát, ako poznám ľudí, ktorí vstupujú do politiky, majú na začiatku väčšie oči. Potom je to už len o vytrvalosti, zodpovednosti a o serióznosti daného človeka.“ Sulíkovu prácu bude sledovať, ak bude dobrý, povie mu aj pozitíva.

Sabolová predpokladá, že KDH dostane predsedníctvo vo dvoch alebo v troch výboroch. Ak medzi nimi bude výbor pre životné prostredie a pôdohospodárstvo, bude sa o predsedníctvo uchádzať.

81 debata chyba