Obranu povedie exšéf hypermarketu

Za obranu a bezpečnosť štátu bude v novej vláde zodpovedať človek, ktorý nemá skúsenosti s politikou, armádou ani diplomaciou.

30.06.2010 07:53
Ľubomír Galko Foto:
Budúci minister obrany Ľubomír Galko.
debata (176)

Podpredseda SaS, 42-ročný Ľubomír Galko šestnásť rokov pôsobil v oblasti obchodu, bol napríklad riaditeľom hypermarketu. Na ministerstvo obrany nastúpi z funkcie riaditeľa spoločnosti DONA DN, čo je reťazec malých predajní.

Galko, ktorý sa problémom obrany a bezpečnosti nikdy nevenoval, získa silový rezort s veľkou mocou a vplyvom. Dostane sa k najdôležitejším dokumentom štátu s najvyšším stupňom utajenia, do kontaktu príde aj s bezpečnostnými previerkami. Okrem toho budú pod neho spadať dve silné spravodajské služby – vojenská rozviedka aj Vojenské obranné spravodajstvo.

Tieto záležitosti doteraz vôbec neriešil, nevenoval sa im ani na svojom blogu, kde síce vypisoval dosť intenzívne, ale skôr o Sulíkovej strane a politických naťahovačkách. Tvrdí však, že na novú funkciu má predpoklady. „Trúfam si na to, lebo si myslím, že je dobré, aby bol na tomto poste manažér. Tento rezort nie je len armáda, ale aj verejné obstarávanie, tendre – teda veci, v ktorých by som mohol byť prínosom,“ povedal Galko.

Podľa bývalého vysokopostaveného funkcionára rezortu obrany, ktorý si želá zostať v anonymite, Galko nevie, do čoho ide. „Nejde tu o tendre a obstarávanie. Šéf rezortu obrany je dnes ako druhý minister zahraničných vecí, keďže sme členom NATO a EÚ. Ide najmä o koaličné záväzky a spoluprácu so zahraničnými partnermi,“ uviedol. Práve preto by mal byť minister obrany na dobrej jazykovej úrovni, angličtina by mala byť samozrejmosťou. Galko však podľa vlastných údajov ovláda iba ruštinu, v angličtine je mierne pokročilý.

Na čelo rezortu obrany sa dostali ľudia bez akýchkoľvek znalostí problematiky aj v minulosti. Podobne ako Galko nastupoval do úradu za Mečiarovej vlády napríklad národniar Ján Sitek či za Dzurindovej vlády Juraj Liška (SDKÚ).

176 debata chyba