Gašparovič chcel diskutovať o tzv. ochrannom vale, Fico však nedošiel

Prezident Ivan Gašparovič pozval na diskusiu o tzv. ochranného európskeho valu predsedu Smeru a odchádzajúceho premiéra Roberta Fica a volebnú líderku SDKÚ a budúcu premiérku Ivetu Radičovú. Robert Fico odmietol prísť, nad čím vyjadril prezident veľkú ľútosť. Gašparovič si myslí, že v prípade štátnych záujmov by mali ísť stranícke spory bokom.

30.06.2010 14:46 , aktualizované: 16:09
Radičová, Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič (vpravo) s budúcou priemiérkou Ivetou Radičovou sa končiaceho predsedu vlády Roberta Fica nedočkali.
debata (165)

„Na poslednú chvíľu mi pán premiér oznámil, že na toto stretnutie nepríde. Mrzí ma to,“ povedal novinárom Gašparovič. Podľa neho Slovensko môže podpísaním respektíve odmietnutím ochranného valu získať alebo stratiť dobrú pozíciu v Európskej únii.

Radičová ocenila, že Gašparovič sa podujal zorganizovať stretnutie s ňou a Ficom na túto tému. „Nová vláda, ktorá vzíde z týchto volieb, zdedí politické rozhodnutie, ktoré podpísala, potvrdila vláda, ktorá vládla do týchto volieb, teda vláda pána Fica,“ pripomenula Radičová s tým, že dedia isté politické rozhodnutia a vstupujú do procesu ukončenia politickej dohody o vytvorení európskeho ochranného valu. „Tento proces je politicky nezvratný,“ konštatovala.

Podčiarkla, že nemá žiadne oprávnenie, aby mohla vysloviť akékoľvek konkrétne záruky za ďalšie potvrdenie a ratifikáciu prijatia týchto politických rozhodnutí. „Nemôžem vysloviť záruku za poslancov a nemôžem vysloviť záruku celému procesu ratifikácie, ktorý napokon musí skončiť aj podpisom prezidenta SR,“ vysvetlila.

Záväzok Radičovej a koalície podľa jej vlastných slov tkvie v tom, že musia a budú rokovať o mechanizmoch tejto politickej dohody. „Ktoré určia výšku, spôsob a plnú alebo čiastočnú aktivizáciu SR v prípade ratifikácie a potvrdenia tejto rámcovej zmluvy“.

Fico pred časom uviedol, že minister financií Ján Počiatek neodblokuje tzv. európsky stabilizačný finančný nástroj Európskej únie, pokiaľ pravicové strany, ktoré pripravujú novú vládu, s tým nebudú súhlasiť. „Pokiaľ sa tieto štyri politické subjekty, SDKÚ, SaS, Most a KDH, verejne neprihlásia k mechanizmu, minister financií neodblokuje tento systém. Pretože my potrebujeme väčšinu v parlamente na prijímanie potrebných zákonov,“ povedal Fico.

Vtedy hovoril, že postoj slovenskej pravice, ktorá odmietla rokovania o tejto otázke s vládou Roberta Fica, je veľmi nebezpečný pre Slovensko. „Rozhodnutie nerokovať o záchrannom mechanizme robí zo Slovenska nedôveryhodný štát. Pravicové strany porušujú jeden zo základných európskych princípov, princíp solidarity. Čo sú to za ľudia, ktorí chcú prevziať vládnu moc, avšak nechcú chrániť Slovensko? O čo im teda ide? Môžu prísť všelijaké dôsledky. Čo to je za partiu ľudí, ktorí tak hazardujú s princípom solidarity?“ povedal 18. júna na tlačovej besede Fico.

Fico svoju neprítomnosť nevysvetlil

Premiér svoju neprítomnosť na schôdzke, ktorú zvolal prezident, bližšie nevysvetlil. V stanovisku, ktoré poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR sa len uvádza, že Fico sa zo stretnutia ospravedlnil. V ďalšej časti stanoviska zopakoval svoju staršiu výzvu. „Predseda vlády Robert Fico vyzýva pani Radičovú ako dezignovanú premiérku, aby oznámila slovenskej aj európskej verejnosti, či jej nový minister financií podpíše multilaterálnu dohodu o tzv. eurovale a či existuje spoločné stanovisko novovznikajúcej vládnej koalície k tejto téme,“ uvádza sa vo Ficovom stanovisku.

Záchranný mechanizmus by mal začať fungovať podľa skoršieho rozhodnutia eurozóny od 1. júla, keď by mal do vedenia fondu nastúpiť Nemec Klaus Regling.
Krajiny EÚ sa pred časom dohodli s Medzinárodným menovým fondom (MMF) na vytvorení balíka zvláštnej finančnej pomoci vo výške 750 miliárd eur na pomoc štátom, ktoré sa dostanú do podobných problémov ako zadlžené Grécko. Eurozóna bude musieť prispieť čiastkou 440 miliárd eur, zvyšok prisľúbili v prípade potreby MMF a Európska komisia.

165 debata chyba