Sudca Soročina odchádza do penzie, obáva sa znižovania odmien

Kontroverzný predseda Okresného súdu Michalovce Jozef Soročina, ktorý je považovaný za blízkeho šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi, odchádza do dôchodku. Dôvodom sú obavy z údajne hroziaceho znižovania odmien sudcov, informoval Soročina. V justícii pracoval viac ako štyri desaťročia.

30.06.2010 18:05
Jozef Soročina Foto:
Sudca Jozef Soročina
debata (21)

Sudca v minulosti čelil obvineniu zo zneužívania funkcie či podozreniam z prieťahov v súdnom konaní, súdil sa s exministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom (KDH) či Harabinovou kritičkou z radov sudcov.

„Po viac ako štyridsiatich rokoch práce v slovenskej justícii som sa rozhodol odísť do starobného dôchodku, pretože mám hodnoverné informácie, že dôjde k výraznému zníženiu finančného zabezpečenia sudcov, vrátane zníženia odchodného o vyše 30 percent,“ uviedol Soročina.

Post ministra spravodlivosti v rodiacej sa vláde budúcej premiérky Ivety Radičovej patrí najsilnejšej koaličnej strane SDKÚ, kreslo by mala obsadiť exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Nový kabinet má prezident vymenovať po 8. júli, keď sa uskutoční ustanovujúca schôdza Národnej rady.

Soročinu obžalovali z poisťovacieho podvodu

Soročina sa v minulosti podľa Špeciálnej prokuratúry dopustil poisťovacieho podvodu, spod obžaloby bol však oslobodený. Bol obvinený, že priznal manželke klienta poisťovne Allianz 30 miliónov korún za ujmu na zdraví a neskôr dal poverenie na exekúciu, ktorá mala odškodnenie od poisťovne vymôcť. Trestné súdy aj disciplinárny súd ho oslobodili.

Pre informovanie o kauze sa úspešne súdil s ministerstvami spravodlivosti a vnútra, aj s viacerými médiami. Od rádia Viva vysúdil vyše 33-tisíc eur. O prípad sa vlani v marci v Bratislave zaujímal aj Medzinárodný inštitút pre slobodu tlače a médií (IPI). „Je bežné, že vo vyspelých štátoch súdy priznávajú obetiam dopravných nehôd, úrazov a smrti podstatne vyššie bolestné a náhrady ako na Slovensku, kde ma ľudský život a odškodnenie za zdravotnú ujmu aj vďaka prístupu Daniela Lipšica smiešnu sumu. Za svojím rozhodnutím si stojím, som presvedčený, že ak niekto zostane po dopravnej nehode, ktorú nezavinil, ťažko zdravotne poškodený, napríklad aj pripútaný na invalidný vozík, mal by od poisťovne dostať niekoľko stotisíc eur a nie pár tisíc po dlhých rokoch čakania,“ uviedol v stredu Soročina. Podľa odchádzajúceho šéfa michalovského súdu súdy nemôžu slúžiť poisťovniam, ako slúžili v minulosti niektorí úradníci, niektorí ministri a prisluhovači z mimovládnych organizácií.

Aliancia Fair-play zas žiadala ministerstvo spravodlivosti na čele s Vierou Petríkovou (nominantka HZDS), aby prešetrilo prípadnú Soročinovu zodpovednosť za prieťahy v súdnom konaní.

Kontroverzného sudcu sa v predchádzajúcom období zastal Harabin. Soročina sa zas súdil s Harabinovou kritičkou, bratislavskou krajskou sudkyňou Katarínou Javorčíkovou; za údajný zásah do osobnostných práv žiadal odškodnenie 40.000 eur. Podľa médií tiež právoplatne vyhral spor s ministerstvom spravodlivosti, ktoré mu vraj malo za výroky exministra Lipšica vyplatiť viac ako 99 000 eur.

21 debata chyba