Ochranný val je ako horúci zemiak. Zodpovednosť nechce Fico ani SDKÚ

Podpísanie dohody o tzv. ochrannom vale je plne v kompetencii predsedu končiacej vlády, predsedu Smeru Roberta Fica a Fico nesie zodpovednosť za prípadné dôsledky zablokovania podpisu záchranného balíka, zdôrazňuje to SDKÚ.

01.07.2010 13:33
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová pred voľbami ochranný val striktne odmietala.
debata (146)

Rozhodnutie o politickej dohode o európskom ochrannom vale je podľa SDKÚ „nezvratné a nová vláda preto nebude blokovať jeho vytvorenie. Ak by došlo k reálnemu použitiu garancií vyplývajúcich z mechanizmu tejto pomoci, o výške, zabezpečení a požiadavkách budú ešte rokovania“. Slovenská republika mala do 1. júla, teda do dnes podpísať dohodu o európskom stabilizačnom nástroji.

DISKUSIA: Kto má podpísať dohodu o tzv. ochrannom vale?

Odchádzajúci premiér Fico jeho podpísanie podľa SDKÚ zablokoval, hoci podpísanie bolo plne v jeho kompetencii. „Opäť tak potvrdil, že jeho politické deklarácie sú účelové a populistické a v skutočnosti nemá zásadné politické postoje a politický program. Naproti tomu miliardové zmluvy, ktoré podpisujú jeho ministri, veľa napovedajú o jeho nezodpovednom prístupe k politike,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Podľa SDKÚ prejavila líderka strany a budúca premiérka Iveta Radičová na rozdiel od dosluhujúceho premiéra Fica ochotu diskutovať o postoji Slovenska k podpísaniu tzv. ochranného valu. „Predseda Smer Robert Fico kritizoval lídrov stredopravej koalície za údajnú neochotu rokovať, on sám však odmietol pozvanie prezidenta Slovenskej republiky na spoločné rokovanie s designovanou premiérkou Ivetou Radičovou.“

Dosluhujúci predseda vlády Robert Fico neprišiel v stredu 30. júna k prezidentovi diskutovať s Radičovou o postoji Slovenska k podpísaniu európskeho stabilizačného nástroja, tzv. ochranného valu. Stretnutie zorganizovala hlava štátu. „Na poslednú chvíľu mi pán premiér oznámil, že na toto stretnutie nepríde. Mrzí ma to,“ povedal novinárom prezident Ivan Gašparovič. Podľa neho Slovensko môže podpísaním respektíve odmietnutím ochranného valu získať alebo stratiť dobrú pozíciu v Európskej únii.

Je podstatné, aby Slovenská republika spolu s ostatnými členskými krajinami eurozóny podpísala dohodu, ktorá by spustila Európsky finančný a stabilizačný nástroj. V stredu 30. júna to vyhlásil európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. Slovensko ešte nepodpísalo rámcovú dohodu, ktorá popisuje, ako by mal stabilizačný mechanizmus fungovať, čím zdržiava jeho účinnosť.

Slovensko, ktoré má k programu v celkovej sume 750 mld. eur prispieť približne 4,5 mld. eur, odložilo podpis svojej účasti v dôsledku výmeny vlády.

146 debata chyba