Radičová potvrdila, že SDKÚ chce za šéfa diplomacie Dzurindu

Novým ministrom zahraničných vecí by sa mal stať predseda SDKÚ a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Podľa Hospodárskych novín pravdepodobná budúca premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) potvrdila, že ho strana do funkcie navrhuje. Médiá už dlhšie tvrdia, že post šéfa diplomacie obsadí práve bývalý dvojnásobný premiér, doteraz to však SDKÚ oficiálne nezverejnila.

02.07.2010 08:39
Mikuláš Dzurinda Foto:
Expremiér Mikuláš Dzurinda zrejme povedie rezort diplomacie.
debata (124)

„V zahraničí je hodnotený vysoko pozitívne, je považovaný za nášho špičkového politika,“ citovali HN Radičovú. „Preto pri medzinárodných vyjednávaniach, rozhovoroch a v rámci rezortu zahraničnej politiky bude mať Slovensko veľmi významné a silné zastúpenie,“ doplnila Radičová.

Začiatkom februára Dzurinda po obvineniach z nekalého financovania strany oznámil, že sa vzdáva funkcie volebného lídra SDKÚ a za stranu nebude kandidovať vo voľbách. Neskôr členovia strany v primárkach rozhodli, že SDKÚ do volieb povedie Radičová.

Dzurinda, pôvodným vzdelaním dopravný inžinier, bol premiérom v rokoch 1998 až 2006, za jeho vlád vstúpilo Slovensko do Európskej únie a NATO. Za posledných viac ako desať rokov zastávali funkciu ministra zahraničia na Slovensku kariérni diplomati – Eduard Kukan z SDKÚ a po ňom nominantni Smeru Ján Kubiš a súčasný minister Miroslav Lajčák.

Voči navrhnutiu Dzurindu nemajú podľa HN námietky ani budúci koaliční partneri SDKÚ. „Má skúsenosti, lebo ako kedysi premiér rokoval na rôznych úrovniach, má v rámci klubu európskych ľudových strán tiež dostatočne známych ľudí,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský sa už tiež nechcel vracať k sporom s Dzurindom, ktoré v roku 2006 vyústili v odchod kresťanských demokratov z vlády a k predčasným voľbám. „Nerád by som k minulosti vyjadroval nejaký vzťah. To sa ukáže, či v tejto vláde Mikuláš Dzurinda nás naozaj dokáže presvedčiť o tom, že to, čo sme vtedy mali, to nedorozumenie, bolo len chvíľkové jeho zaváhanie,“ poznamenal.

124 debata chyba