Fico odhalí súsošie svätcov, podľa SMK je to provokácia

Premiér Robert Fico, ktorý onedlho skončí vo funkcii, príde ešte pred svojím odchodom na slávnostné odhalenie sochy vierozvestcov Cyrila a Metoda v Komárne. Ako informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR, má sa tak stať v nedeľu, v predvečer Sviatku svätého Cyrila a svätého Metoda.

02.07.2010 13:12
debata (187)

Súsošie má stáť na kruhovom objazde na Námestí Kossutha. „V rámci slávnostného podujatia vystúpi predseda vlády SR s príhovorom k účastníkom,“ informoval tlačový odbor.

Fico vlani v auguste vyzval primátora mesta Komárno Tibora Bastrnáka, aby spolu našli vhodné miesto pre súsošie solúnskych učencov. Minulý rok v septembri sa o novom súsoší spolupatrónov Európy a jeho umiestnení na dôstojnom mieste hovorilo aj na stretnutí Bastrnáka s predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom.

Strana maďarskej koalície považuje spôsob umiestnenia sochy za dehonestovanie odkazu sv. Cyrila a Metoda. „Spôsob umiestnenia sochy je charakteristický pre chápanie aplikovania moci odchádzajúcej vlády, pričom obchádzaním platných zákonov, realizovaním utajovaných zámerov umiestnenia sochy a aroganciou moci sa nedá vybudovať nič pozitívne, takýto proces môže byť považovaný len za nemiestnu provokáciu,“ uviedla v stanovisku SMK hovorkyňa strany Eva Dunajská.

Komárno už jedno súsošie sv. Cyrila a Metoda má. To sa nachádza na priečelí budovy Matice slovenskej. Okolo tohto súsošia sa viedli spory medzi mestom a Maticou. Mesto totiž bolo proti umiestneniu súsošia na miestach, ktoré navrhli matičiari a tak ho tí umiestnili na svoju budovu. Stavebný úrad proti Domu Matice slovenskej začal v júli 2008 pre chýbajúce stavebné povolenie správne konanie, ktoré trvalo tri a pol roka a zastavilo ho až v októbri 2008. Súsošie sa tak zlegalizovalo.

187 debata chyba