Hospodárstvo povedie reklamný mág a jachtár

Na kreslo ministra hospodárstva si sadne uznávaný reklamný mág, majiteľ jachty na Jadrane, amatérsky pilot lietadla a najbohatší muž novej vlády - Juraj Miškov.

03.07.2010 12:38
Podpredseda SaS Juraj Miškov Foto:
Podpredseda SaS Juraj Miškov.
debata (92)

Vo svojich 37 rokoch je euromilionárom vďaka svojej bývalej reklamnej agentúre MUW Saatchi & Saatchi, ktorej sa venoval posledných sedemnásť rokov. S reklamou dosiahol najviac, čo mohol. Jeho agentúra sa stala lídrom na trhu.

V úvode tohto roka sa však Miškov rozhodol naplno venovať už len politike v strane Sloboda a Solidarita. O zapojení sa do politiky uvažoval už v roku 2006, keď vládu zostavoval Robert Fico. Stranu však napokon spolu s ďalším úspešným podnikateľom Richardom Sulíkom založil v roku 2008. Po úspechu SaS vo voľbách dal Miškov ministrovaniu úplnú prednosť pred podnikaním. V týchto dňoch sa už dohaduje so spoločníkmi na predaji svojich podielov vo firmách v hodnote státisícov eur.

Biznis mu len vlani priniesol príjmy takmer 400-tisíc eur. Na ministerstve bude však Miškov zarábať desaťnásobne menej, aj keď bude rozhodovať o podstatne väčších sumách ako v reklame. „V pyramíde potrieb je ako prvé uspokojovanie základných potrieb a na vrchole zase potreba sebarealizácie. Ja by som chcel prispieť k zmene smerovania Slovenska,“ hovorí Miškov o svojej motivácii.

Jedno z jeho prvých opatrení na ministerstve má byť koniec neprehľadného prideľovania rôznych dotácií. Miškovovi kolegovia tvrdia, že sa bude správať ako politik a nie ako ziskuchtivý podnikateľ. „Rezort hospodárstva je v zajatí byrokracie, formálnosti a korupcie. Poupratovať a zefektívniť ho dokáže len manažér, ktorý je nezaťažený a nedlhuje rôzne láskavosti záujmovým skupinám, ktoré sa doteraz okolo rezortu pohybovali a profitovali z neho,“ hovorí poslanec Juraj Droba (SaS), ktorý Miškova pozná trinásť rokov.

Miškov tvrdí, že nebude zaťažený minulosťou, aj keď sa objavili informácie, že užíval drogy či predal svoju bývalú leteckú spoločnosť Seagle Jet rozpornému podnikateľovi Vladimírovi Poórovi. Miškov odmieta závislosť od drog a upozorňuje, že Poóra pozná tak ako väčšina ľudí len z médií.

Sloboda a Solidarita mala v oblasti hospodárstva v predvolebnom programe radikálne zmeny ako napríklad úplné zrušenie investičných stimulov či dosadenie zahraničných manažérov na regulačný úrad, ktorý stanovuje ceny energií. Po rokovaniach s koaličnými partnermi už Miškov radikálne rezy mierni. „Investičné stimuly treba rozdeľovať efektívnejšie. Do budúcnosti by však bolo najlepšie, aby sme si investorov nemuseli kupovať,“ dodáva. Budúci minister, ktorý bude rezort riadiť spolu so štátnym tajomníkom 29-ročným ekonómom Martinom Chrenom, pritom pripúšťa, že podnikateľské prostredie sa zlepší len súčinnosťou rezortov hospodárstva, financií, práce či spravodlivosti.

Miškov bude vo vláde z hľadiska príjmov novým „Jánom Počiatkom“. Šéf rezortu financií totiž patril vo Ficovej vláde k najbohatším. Svoj majetok Miškov zverejnil ešte pred voľbami. Na účtoch má v hotovosti cez 1,1 milióna eur. Rodák z Kysúc vlastní luxusný byt v centre Bratislavy a zrekonštruovanú drevenicu v Turzovke spolu za 800-tisíc eur. V majetku Miškova sú aj podiely vo firmách. Zo záväzkov mu zostáva splatiť časť lízingu za jachtu na Jadrane. „Jachting je moja vášeň. Dvanásť rokov som si prenajímal lode až som sa rozhodol kúpiť si vlastnú,“ hovorí budúci minister, ktorý má na plavbu po mori kapitánsky kurz.

Kariéru Miškov začínal ešte ako 18-ročný ako novinár v Slovenskom rozhlase a neskôr v denníku Smena. Popri tom študoval filozofiu. Keď začal podnikať, absolvoval na Univerzite Komenského ešte fakultu manažmentu.

92 debata chyba