Dohodnuté. Pravica si podelila moc

Lídri strán budúcej vládnej koalície sa definitívne dohodli na podpise koaličnej dohody. Oznámila to po rokovaní v Bratislave dezignovaná premiérka Iveta Radičová (SDKÚ).

03.07.2010 19:23
debata (228)

„Všetky témy máme vyriešené a uzavreté,“ uviedla po rokovaní koaličnej rady. Vyjadrila spokojnosť s tým, že koaliční partneri akceptovali jej návrh riešenia problému okolo kompetencií pre vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny, ako aj ostatných otvorených otázok.

Koaličná štvorka sa dohodla na rozdelení vládnych a parlamentných postov i na prioritách budúcej vlády. Predsedovia strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd podpíšu koaličnú zmluvu v utorok 6. júla o 17.00 v Pri­maciálnom paláci v Bratislave.

Radičová predložila dnes návrh, aby kompetencie pre vicepremiéra neboli len „na papieri“, ale mali aj obsah a možnosť realizácie v rámci zmien v kompetenčnom zákone. „Som veľmi rada, že strana Most-Híd toto riešenie akceptovala a prijala,“ povedala.

Šéf strany Béla Bugár potvrdil, že toto riešenie zabezpečí skutočné právomoci pre vicepremiéra. „To znamená, že dostane kompetencie z rezortu kultúry a školstva, okrem toho bude mať legislatívnu právomoc a bude mať na starosti aj s tým súvisiace finančné záležitosti. Sekcia ľudských práv na Úrade vlády bude tiež v jeho gescii,“ vysvetlil.

Radičová spomenula, že sa nenavýši počet štátnych úradníkov a všetci sa zabezpečia z iných ministerstiev. „Dokonca uvažujeme, že ten počet úradníkov bude nižší,“ dodala. Zdôraznila, že takýmto spôsobom sa nezriaďuje nový ústredný orgán štátnej správy, ani nový úrad.

Strany sa tiež dohodli, že výbor pre obranu a bezpečnosť bude v gescii SDKÚ-DS a pôdohospodárstvo pripadne KDH. Radičová osobne predloží prezidentovi nominácie na ministrov. Plánuje bilaterálne rokovania s predsedami strán, ktoré ešte nezverejnili mená svojich ministrov a štátnych tajomníkov, konkrétne KDH a Most-Híd. Mali by tak urobiť v najbližších dňoch – Most-Híd v pondelok a KDH v utorok.

Budúca premiérka tiež priblížila, že prvé zákony, ktoré chce nová koalícia predložiť do parlamentu, sa budú týkať zúženia poslaneckej imunity, boja proti korupcii, sprehľadnenia verejných súťaží či vyriešenia kritického finančného stavu samospráv.

228 debata chyba