Školstvo prevezme ekonóm

Kedysi sa o ňom uvažovalo ako o prezidentovi Fondu národného majetku, odmietol ponuku stať sa guvernérom Národnej banky Slovenska. Trvalo dlho, kým sa dal prehovoriť na vrcholovú politiku. Teraz ho SDKÚ ako nestraníka posadí do kresla ministra školstva. Eugena Jurzycu čaká ťažká úloha pozdvihnúť úroveň slovenských škôl, zabezpečiť pre ne viac peňazí, a to bez toho, aby spoplatnil vysokoškolské štúdium.

06.07.2010 12:00
debata (45)

Jurzyca vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave, po páde režimu si vzdelanie doplnil štúdiom na bratislavskej Open University. V roku 1993 absolvoval polročnú stáž na Georgetown University v USA. Zúčastnil sa aj na viacerých kurzoch a školeniach rôznych medzinárodných inštitúcií, napríklad Svetovej banky alebo OECD. V roku 1999 dostal štipendium vďaka rozhodnutiu nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu profesora Ronalda Coasea.

Pôsobil i v rade Protimonopolného úradu, pracoval v Centre pre hospodársky rozvoj a rok zasadal v bankovej rade Národnej banky Slovenska. Je členom Klubu ekonomických analytikov a výkonnej rady Podnikateľskej aliancie Slovenska. Bol tiež konzultantom OECD a Svetovej banky. Verejnosť ho pozná ako zakladateľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Do politiky sa nemieša po prvý raz. V minulosti bol už poradcom prezidenta Rudolfa Schustera, ministra financií Ivana Mikloša, no aj ministrov práce Ivety Radičovej či Petra Magvašiho. Aký bude minister školstva?

„Preštudoval som si tie veci, ku ktorým sa vyjadroval. Mám pocit, že ide o pragmatika, ktorý všetko dobre zanalyzuje. Je celkom dobrý tip, aby sa školstvo posunulo o krok ďalej. Z tých možností, ktoré dnes sú, je to dobrá voľba,“ povedal o Jurzycovi odborník na školstvo Ľubomír Pajtinka, ktorý bol do mája poradcom dosluhujúceho šéfa rezortu Jána Mikolaja (SNS). Podľa Pajtinku sa budúcemu ministrovi môže dariť, ak sa sústredí na kľúčové problémy školstva.

Pokiaľ ide o metódy vzdelávania, Jurzyca, inak syn učiteľa, je presvedčený, že žiaci by nemali len memorovať, ale v prvom rade logicky uvažovať. Zaujímavé bude sledovať, ako si tento 52-ročný bratislavský rodák poradí, keď natrafí na stranícke záujmy a tlaky rôznych skupín. V rozhovoroch totiž zdôrazňoval svoj etický postoj.

„Jedna zo základných morálnych dilem, ktorú musí riešiť človek v každej komunite, je umiestnenie svojho konania na úsečke od úplnej lojality po dokonalú pravdu. Ja ju riešim tak, že sa snažím byť o slušný krok smerom k pravde,“ povedal pred šiestimi rokmi pre Trend.

45 debata chyba