Štát po voľbách privatizuje bratislavský pravý breh Dunaja

V poslednej chvíli po parlamentných voľbách sa štát vzdáva mimoriadne lukratívneho územia v hlavnom meste. Získať ho má neznáme občianske združenie Človek a strom.

07.07.2010 09:29
pečniansky les, dunaj, privatizácia Foto: ,
24 hektárov lesných pozemkov v Petržalke má získať neznáme občianské združenie Človek a strom. Ide o časť Pečnianskeho lesa na pravom brehu Dunaja medzi Novým mostom a Mostom Lafranconi.
debata (89)

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky uskutočňuje v týchto dňoch prevod 24 hektárov lesných pozemkov v Petržalke. Ide o časť Pečnianskeho lesa na pravom brehu Dunaja medzi Novým mostom a Mostom Lafranconi.

Z informácií v elektronickom katastri vyplýva, že plomba bola na šesť dotknutých parciel založená 22. júna, teda týždeň po parlamentných voľbách. Štátne lesy pozemky nesmú predávať, môžu ich iba zamieňať za iné. Výmenu schvaľuje rezort pôdohospodárstva.

Lesy sa k výmene v uto­rok nevyjadri­li. Hovorkyňa Veronika Petríková to zdôvodnila dovolenkovým obdobím. Dosluhujúci minister Vladimír Chovan (HZDS) minulý týždeň vyhlásil, že po voľbách už žiadne zámeny nepripustí. Hovorkyňa rezortu Katarína Belická nevedela zdôvodniť, prečo sa v poslednej chvíli deje výmena Pečnianskeho lesa.

„Žiadosť bola podaná ešte v decembri 2008, pričom Lesy ju odporučili schváliť,“ informovala Belická. Žiadateľom je podľa nej občianske združenie Človek a strom. To vzniklo v máji 2008, nemá internetovú stránku, telefón a ľuďom s tretieho sektora je celkom neznáme.

„Nikdy som o takom združení nepočula,“ uviedla šéfka bratislavských ochranárov Katarína Šimončičová. S predstaviteľmi združenia – Andrejom Šošokom, Petrom Jančíkom a Róbertom Miklovicom sa včera Pravde nepodarilo skontaktovať.

Občianske združenie sídli v bratislavskom Ružinove. Jeho adresa Haburská 49/A sa zhoduje s adresou firiem, v ktorých pôsobili, alebo pôsobia predstavitelia spoločnosti Xiland Štefan Stanko a Jakub Miller. Práve Xilandu prenajali v roku 2008 štátni vodohospodári 300 hektárov lužného lesa na okraji Bratislavy za ročný nájom 50 halierov na štvorcový meter. Zastupujúci minister životného prostredia Dušan Čaplovič vlani odvolal riaditeľa Vodohodospodárskej výstavby Romana Straku a prenájom nariadil zrušiť.

Pečniansky les patrí medzi chránené územia európskeho významu Natura 2000. Je tiež jedným zo záplavových území, ktoré sú dôležité pri ochrane hlavného mesta pred povodňami. Ak by skončil v rukách súkromného developera a tomu by sa podarilo zmeniť ho na stavebné pozemky, hodnota parciel by mohla predstavovať niekoľko desiatok miliónov eur.

Aj napriek tomu, že štátne lesy riešia otázku zámeny Pečnianskeho lesa už rok a pol, dotknutá miestna časť Petržalka o tom nemá nijakú informáciu. „Nie je to férové z ich strany. Mali sa opýtať nielen nás, ale aj hlavného mesta, či v tomto území nemáme záujem, ktorý by vychádzal z územného plánu mesta,“ uviedol hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

89 debata chyba