Nitriansky podnik uprel zamestnancom štátny sviatok

Vedenie nitrianskej spoločnosti SE Bordnetze - Slovakia, ktorá je významným dodávateľom káblových zväzkov pre automobilový priemysel, svojvoľne mení Ústavu SR a porušuje Zákonník práce. Svojim zamestnancom totiž prikázalo dostaviť sa do práce aj počas pondelkového sviatku sv. Cyrila a Metoda. Iba im stroho oznámilo, že "štátny sviatok sa presúva na iný deň".

07.07.2010 13:32 , aktualizované: 15:14
debata (123)
Vedenie spoločnosti SE Bordnetze – Slovakia... Foto: Pravda
oznam Vedenie spoločnosti SE Bordnetze – Slovakia svojim zamestnancom prikázalo dostaviť sa do práce aj počas pondelkového štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda.

O takomto postupe informoval Pravdu zamestnanec eseročky, ktorý si neprial zverejniť meno. Zdôraznil, že o mimoriadny výkon práce zamestnancov firma vopred slušne nepožiadala a konať museli na rozkaz. „Trápi ma prístup našich nadriadených, ich arogancia, neschopnosť normálne komunikovať a nerešpektovanie našich práv,“ komentoval zároveň praktiky manažmentu. Sám pokyn prísť pracovať neposlúchol, teraz mu preto hrozí neospravedlnená absencia, ba dokonca výpoveď.

V pondelok zamestnanci robili bez nároku na odmenu za prácu vo sviatok. Jednotlivé prevádzky si však budú môcť vyčerpať deň voľna podľa harmonogramu po niekoľko nasledujúcich pondelkov.

Redakcia so žiadosťou o vysvetlenie oslovila aj podnikový manažment eseročky. Ten sa proti obvineniam bráni. Uvádza, že prácu vo voľný deň prerokoval so zástupcami zamestnancov, konkrétne s predstaviteľmi dvoch odborových organizácií pôsobiacich v podniku, pričom došlo k „obojstrannej dohode“. Kontakt na odborárov však napriek žiadosti neposkytol.

„Ako dodávateľ sa musíme prispôsobiť výrobným požiadavkám klienta,“ zdôvodnila postup spoločnosti Zuzana Jarošová zo sekretariátu riaditeľa. Zamestnanci podľa nej určite neboli „zastrašovaní“ a daným postupom neutrpeli finančnú ani inú ujmu, keďže za mimoriadnu prácu si môžu v určených dňoch vyčerpať náhradné voľno. Domnieva sa, že podobnú „dohodu“ Zákonník práce nezakazuje a využívajú to aj veľké firmy. Dodala tiež, že vedenie nemá vedomosť o tom, že by niektorí zamestnanci nenastúpili do práce, a nemieni voči nim uplatňovať nijaké postihy.

Šéf Inšpektorátu práce v Nitre Martin Barbarič pre Pravdu uviedol, že podnet na porušenie pracovnoprávnych vzťahov v nitrianskej eseročke už jeho inšpektori riešia. „Zatiaľ nepoznáme všetky okolnosti, ktoré zamestnávateľa viedli k takémuto postupu. Ak by sa však potvrdil nezákonný postup, hrozila by firme pokuta až do výšky 100-tisíc eur,“ zdôraznil Barbarič.

Protestujúci zamestnanec však neverí ani v pomoc inšpektorátu. „Nie som naivný človek, preto od mojej vzbury nečakám v podstate nič. Mojich šéfov prosto zákony nezaujímajú. Je im ľahšie zaplatiť prípadnú pokutu. Nijaké inšpekcie sa v našom podniku nediali a nedejú,“ uzavrel.

Zákonník o práci počas sviatkov

§ 94 Dni pracovného pokoja
(1) Dni pracovného pokoja sú dni, na ktoré pripadá nepretržitý odpočinok zamestnanca v týždni, a sviatky.

(2) Prácu v dňoch pracovného pokoja možno nariadiť len výnimočne, a to po prerokovaní so zástupcami zamestnancov.

(3) V deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni možno zamestnancovi nariadiť len tieto nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch: a) naliehavé opravárske práce, b) nakladacie a vykladacie práce, c) inventúrne a uzávierkové práce, d) práce vykonávané v nepretržitej prevádzke za zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu, e) práce na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach, f) práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva, g) kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat, h) naliehavé práce v poľnohospodárstve v rastlinnej výrobe pri zakladaní, ošetrovaní a zbere pestovaných plodín a pri spracovaní potravinárskych surovín.

(4) Vo sviatok možno zamestnancovi nariadiť len práce, ktoré možno nariadiť v dňoch nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni, práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa.

(5) V dňoch 1. januára, vo Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po 12. hodine a 25. decembra nemožno zamestnancovi nariadiť ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác, s výnimkou maloobchodného predaja.

V pôvodnej správe sme nesprávne uviedli, že podnikový manažment firmy na otázky redakcie neodpovedal. Nie je to však pravda. Redakcia Pravda.sk sa za chybu ospravedlňujeme, vznikla uverejnením nesprávnej verzie článku.

123 debata chyba