Fico chce kandidovať za podpredsedu parlamentu

Šéf Smeru Robert Fico bude kandidovať za podpredsedu parlamentu. Rozhodlo o tom v stredu predsedníctvo strany. "Myslím si, že som dostatočne skúsený politik, ale ešte ma musia zvoliť. To bude ešte zaujímavé," povedal Fico. Kandidatúru chápe ako racionálne a pragmatické riešenie, funkciu chce využiť v prospech strany a parlamentu.

07.07.2010 18:23 , aktualizované: 19:23
Robert Fico Foto:
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (99)

Smer naďalej trvá na tom, že absolútny víťaz volieb by mal mať pozíciu predsedu parlamentu. Navrhne preto, aby na hlasovacom lístku pri voľbe predsedu parlamentu bol aj jeho poslanec Miroslav Číž, ktorý bol doteraz podpredsedom parlamentu. Jeho zvolenie je však nereálne, vládne strany navrhli za šéfa snemovne lídra SaS Richarda Sulíka.

Smer prišiel v stredu s ideou, aby sa ustanovujúca schôdza parlamentu, demisia jeho vlády a nástup novej vlády uskutočnili v priebehu štvrtka. Fico je presvedčený, že všetko sa dá stihnúť do polnoci. Koalícia pravicových strán má však predstavu, že vymenovanie novej vlády by sa uskutočnilo v piatok.

Pred štyrmi rokmi sa preberanie moci v parlamente a vo vláde udialo za jeden deň. Vtedy mala Ficova vláda prvé zasadnutie večer po deviatej hodine. Trvalo približne pätnásť minút a odvolala na ňom štátnych tajomníkov Dzurindovej vlády.

Smer tvrdí, že nebude robiť v parlamente obštrukcie a cirkusy pri nastupovaní náhradníkov za poslancov koalície, ktorí sa stanú členmi vlády Ivety Radičovej. „Všetko je v rukách vládnej koalície, pokiaľ ide o priebeh ustanovujúcej schôdze,“ hovorí Fico. Podľa neho však koalícia rozmýšľa mediálne, „pretože večer o desiatej nie sú televízne noviny“.

Smer plánuje v septembri programovú konferenciu, na ktorej prijme stratégiu pôsobenia v opozícii. V decembri snem rozhodne o novom vedení strany s mandátom do parlamentných volieb.

Nominácie Smeru za predsedov parlamentných výborov:
Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií – Renáta Zmajkovičová
Výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj – Igor Choma
Výbor pre vzdelanie, mládež, vedu a šport – Dušan Čaplovič
Výbor pre kultúru a médiá – Dušan Jarjabek
Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti NBÚ – Marián Saloň
Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS – Robert Kaliňák
Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva – Peter Žiga
Výbor na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ – Jana Laššáková
Predseda poslaneckého klubu – Pavol Paška, doterajší šéf parlamentu

99 debata chyba