Radičová: Zrušíme platnosť zákona o dvojakom občianstve

Nová slovenská vláda by na území Slovenska zrušila platnosť maďarského zákona o dvojakom občianstve, súčasne by však zrušila aj "protizákon", ktorý presadila Ficova vláda. Vyplýva to z rozhovoru dezignovanej premiérky SR Ivety Radičovej pre štvrtkové vydanie maďarského týždenníka Heti Világgazdaság (HVG).

08.07.2010 11:04
Iveta Radičová Foto:
Volebná líderka SDKÚ Iveta Radičová
debata (150)

Nová slovenská vláda by na území Slovenska zrušila platnosť maďarského zákona o dvojakom občianstve, súčasne by však zrušila aj „protizákon“, ktorý presadila Ficova vláda. Vyplýva to z rozhovoru dezignovanej premiérky SR Ivety Radičovej pre dnešné vydanie maďarského týždenníka Heti Világgazdaság (HVG).

Podľa jej slov nebol vývoj slovensko-maďarských vzťahov po voľbách v oboch krajinách najšťastnejší. „Nová maďarská vláda prijatím zákona o dvojakom občianstve urobila základné procesné chyby. Medzi SR a Maďarskom existuje základná medzištátna zmluva a fungujú zmiešané komisie,“ pripomenula Radičová, podľa ktorej maďarský zákon mal byť prerokovaný v týchto komisiách.

„Žiaľ nestalo sa tak, preto je pre nás zákon neprijateľný. Inštitút dvojakého občianstva máme aj my, ako aj iné krajiny, v zásade voči nemu nemáme výhrady,“ konštatovala.

Dodala, že ďalší vývoj situácie závisí od oboch strán. „Bol by maďarský parlament pripravený upraviť zákon o dvojakom občianstve v zmysle medzinárodných zmlúv? Bez toho nám totiž nezostane nič iné, ako zrušiť platnosť zákona pre územie Slovenska, čo zrejme skomplikuje vzájomné porozumenie,“ povedala dezignovaná premiérka.

Na otázku HVG, čo sa stane s „protizákonom“ Ficovej vlády, ktorý by zbavil žiadateľa o maďarské občianstvo slovenského občianstva, Radičová uviedla, že s uvedeným zákonom nesúhlasila. „Odmietame trestanie občanov! Namiesto toho navrhujeme, aby bol maďarský zákon porušujúci medzinárodné zmluvy vyhlásený za neúčinný na území SR. Ficov zákon zrušíme,“ zdôraznila.

V súvislosti s jazykovým zákonom predošlej vlády poznamenala, že ho nová vláda mieni zmeniť. Chce v ňom zlikvidovať „nezmyselné“ ustanovenia týkajúce sa učebníc, používania mien a pomníkov.

150 debata chyba