Nový parlament má za sebou prvú roztržku, pochytili sa Dostál a SNS

Poslanec strany Most-Híd Ondrej Dostál otvoril prvú roztržku nového parlamentu. Pri kreovaní výborov národnej rady sa prihlásil do rozpravy a uviedol, že návrh, aby výbor pre ľudské práva viedol nominant SNS, považuje za pokus o nepodarený vtip.

08.07.2010 18:05 , aktualizované: 18:28
Anna Belousovová Foto:
Poslankyňa za SNS Anna Belousovová.
debata (108)

Situácia, ak má ľudskoprávnemu výboru predsedať člen SNS, je podľa Dostála rovnaká, akoby sa šéfom Ústavu pamäti národa stal Vasil Biľak a riaditeľom protialkoholickej liečebne Ján Slota. „Rešpektujem právo opozície na vlastné nominácie,“ konštatoval s dôvetkom, že návrh na obsadenie kresla predsedu výboru pre SNS jednoducho nemôže podporiť.

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová za to na Dostála podá trestné oznámenie. Spýtala sa ho, kedy SNS vyvolávala nenávisť a neznášanlivosť. Podľa nej boli Dostálove slová plné nenávisti a hnevu. Dostála a jeho kolegov, členov OKS, označila za potkanov.

„Nemáte päť percent a chcete kázať, čo je dobré a čo zlé. Nevlečte sa na Bugárovom chrbte,“ poznamenala. Podľa nej Dostál so svojimi kolegami nepatrí do národnej rady, lebo odmieta všetko slovenské.

„Čo sa týka toho, že ste nás prirovnali akoby Ústav pamäti národa mal viesť Vasiľ Biľak, ja oznamujem, že podám na Vás trestné oznámenie, pretože, vážení, môjho otca komunisti vyhodili z armády, vyhodili z práce. A vy ste vtedy kde boli? Vy ste sa vtedy hrali na nejakých disidentov. Ako potkany ste boli zalezení niekde,“ uzavrela.

Predseda poslaneckého klubu za SNS Rafael Rafaj odmietol vyjadrenia člena OKS a vyjadril presvedčenie, že sa budú rešpektovať dohody, ktoré boli vyjednané. „Uvedomte si, že už nie ste pouličný aktivista, ale poslanec NR SR. Je čas, aby ste naplnili politickú kultúru, o ktorej ste rozprávali pred voľbami,“ podotkol na adresu podpredsedu OKS Rafaj.

„Nie som alergický na Slovensko ale na extrémizmus,“ reagoval poslanec strany Most-Híd Dostál. Trestné oznámenie víta, parlamentu odporúča, aby ho zbavil imunity a Belousovovej, aby podporila návrh na zrušenie poslaneckej imunity.

Belousovová bude predsedať ľudskoprávnemu výboru

Prvá podpredsedníčka Slovenskej národnej strany (SNS) Anna Belousovová bude napriek protestom člena poslaneckého klubu Mosta-Híd Ondreja Dostála (OKS) šéfovať ľudskoprávnemu výboru v Národnej rade (NR) SR. V tajnom hlasovaní jej odovzdalo svoj hlas viac ako 90 zákonodarcov, čo znamená, že za ňu hlasovalo minimálne 19 poslancov nastupujúcej vládnej koalície.

108 debata chyba