Chcete funkciu? Ozvite sa SaS

Strana Sloboda a Solidarita hľadá odborníkov, ktorými obsadí úrady a štátne podniky. Šancu majú aj nestraníci. Predseda Richard Sulík neštandardne mailom oslovil straníkov s tým, že ak majú o posty záujem, nech posielajú životopisy aj s motivačným listom.

09.07.2010 07:47
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS a šéf parlamentu Richard Sulík
debata (135)

Sulík v liste upozorňuje, že „ponuka je určená primárne pre našich členov, kandidátov a okresných vedúcich a nie pre ich známych, rodiny a pod.“. To, že strana nemá odborníkov, a preto je odkázaná na tento spôsob hľadania hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová odmieta. „Samozrejme, máme k dispozícii kvalitných odborníkov, ale v tejto chvíli ide o to, aby dané posty obsadili ti najvhodnejší kandidáti,“ obhajovala Sulíkov krok.

Podľa nej je tento mail dôkazom, že im ide o to, aby pozície, na ktoré bude nominovať SaS, zastávali skutoční odborníci. „Zároveň je upozornením, že nebudeme podporovať žiadne rodinkárstvo,“ dodala hovorkyňa. Na otázku, či majú šancu aj nestraníci, Tóthová povedala, že ľudí bude strana vyberať najmä podľa kvalifikácie pre daný post a motivácie záujemcu.

Politológ Tomáš Koziak tvrdí, že ide o jasný dôkaz, že SaS nie je pripravená na vládnutie v takom rozsahu, ako jej na to voliči dali mandát. „Mail pána Sulíka možno hodnotiť ako úsmevný a naivný pokus o transparentnosť, lenže vládnutie je zodpovedná záležitosť,“ hodnotí politológ.

Podľa neho tento spôsob hľadania kandidátov súvisí s problémom okolo ministra obrany za SaS Ľubomírom Galkom, u ktorého sú nejasné jazykové znalosti a tiež štátnou tajomníčkou na ministerstve sociálnych vecí Luciou Nicholsonovu, ktorá má skončené len gymnázium. „Hoci nie je nikde určené, aké vzdelanie alebo skúsenosti by politici mali mať, predsa len by sa im patrilo mať niečo za sebou,“ dodal Koziak.

Politické strany, ktoré fungujú na našej scéne dlhšie, vytvárajú tieňové ministerstvá a vychovávajú si odborníkov samy. Preto po voľbách nemajú problémy s obsadzovaním postov. Politológ dodáva, že vedenie novej strany ako SaS malo mať svojich členov prečítaných pred voľbami, čo asi neurobilo. „Preto SaS môže priniesť ešte veľa nepríjemných prekvapení,“ podotkol Koziak.

135 debata chyba