Robert Fico je štvrtým podpredsedom parlamentu

Poslanec Národnej rady SR a líder Smeru Robert Fico bol zvolený za podpredsedu parlamentu. V tajnej voľbe získal 100 hlasov zo 144 prítomných, na zvolenie potreboval dôveru aspoň 76 poslancov. Vo voľbe tak získal minimálne 29 koaličných hlasov.

09.07.2010 14:35
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (11)

„Ďakujem za prejavenú dôveru, funkciu budem vykonávať v prospech NR SR,“ vyhlásil po svojom zvolení. Fico tak doplnil trojlístok podpredsedov, o ktorých sa rozhodlo už vo štvrtok (8.7.) na ustanovujúcej schôdzi. Ide o Milana Horta (SDKÚ), Pavla Hrušovského (KDH) a Bélu Bugára (Most-Híd). O lídrovi Smeru sa však vtedy rozhodovať nemohlo, keďže bol stále premiérom a jeho poslanecký mandát sa neuplatňoval.

Robert Fico sa vracia do parlamentu ako opozičný poslanec aj napriek tomu, že začiatkom roku 2009 v televízii TA3 vyhlásil, že tak neurobí. „Nepovažujem za správne, aby človek, ktorý má k dispozícii vládnu moc, či už štyri roky alebo osem rokov, potom sa vrátil do parlamentu a vykrikoval z lavice, ako dnes vykrikuje pán Dzurinda alebo pán Mikloš. Je to smiešne. Podľa môjho názoru to nie je dobré. Človek by mal po tom, ako skončí vládnutie a ľudia mu nedajú druhýkrát dôveru, povedať ‚Ďakujem pekne‘ a mal by odísť z politiky,“ povedal vtedy.

Svoj návrat na pôdu parlamentu nedávno vysvetľoval aj vysokým percentuálnym ziskom Smeru v parlamentných voľbách, čo mu dáva silný mandát na to, aby pokračoval. Dnes ráno sa pred vstupom do rokovacej sály vyjadril, že parlament čaká veľmi zaujímavé volebné obdobie.

„Verím, že NR SR bude aspoň taká stabilná, ako keď sme boli vo vláde my. Predchádzajúca koalícia nemala žiadne problémy prijímať zákony alebo presadzovať programové vyhlásenie vlády,“ pripomenul. Za Smer, ktorému predsedá, povedal, že má záujem o konštruktívne riadenie a rokovanie parlamentu, no na druhej strane je pripravený byť veľmi dôslednou opozíciou všade tam, „kde budeme vidieť, že sa robia rozhodnutia a opatrenia, ktoré idú proti nášmu vnímaniu sveta“.

11 debata chyba