Výsluhové dôchodky súčasným vojakom zostanú

K prehodnoteniu výsluhových dôchodkov podľa ministra obrany Ľubomíra Galka v budúcnosti pravdepodobne dôjde, nemalo by sa však týkať súčasných vojakov a súčasných poberateľov výsluhových dôchodkov.

09.07.2010 17:31
Ľubomír Galko, Jaroslav Baška, Iveta Radičová Foto:
Dezignovaného ministra obrany Ľubomíra Galka sprevádzal po ministerstve jeho predchodca Jaroslav Baška a premiérka Iveta Radičová.
debata (111)

„Práca v ozbrojených silách má svoje špecifiká a obmedzenia a tie treba vyvažovať určitými sociálnymi výhodami. Preto ak pracovníci nastupovali do rezortu za určitých podmienok, tieto výsluhové dôchodky si zaslúžia a im prináležia,“ povedal po prebratí ministerstva obrany pred novinármi Galko. Do úradu ho uviedla pred nastúpenou čestnou strážou premiérka Iveta Radičová. Oboch sprevádzal už bývalý šéf tohto rezortu Jaroslav Baška.

Podľa Galka pre svetovú hospodársku krízu je potrebné efektívne využívanie zdrojov, a to nielen finančných ale aj ľudských. "Šetriť je možné, ale šetriť môžeme len do určitej miery. Nie je možné šetriť tak, aby sme ohrozili naše záväzky, ktoré vyplývajú z nášho členstva v medzinárodných štruktúrach, vyhlásil.

Galko poďakoval Baškovi za odvedenú prácu. Vyhlásil, že urobí všetko pre naplnenie cieľov z programového vyhlásenia vlády. Požiadal však, aby rezort obrany dostal 100 dní, počas ktorých dodá kvalitné výsledky. Menovanie do funkcie považuje Galko za vyjadrenie dôvery a obrovskú výzvu. „Slovenské ozbrojené sily majú vo svete veľký kredit a ten je spojený hlavne s plnením záväzkov vyplývajúcich z nášho členstva v NATO a EÚ,“ uviedol.

Baška novému ministrovi odovzdal symbolický nefunkčný červený telefón, ktorý má Galkovi pripomínať, že musí byť na telefóne 24 hodín denne, sedem dní v týždni, 365 dní v roku, pretože má jednu veľkú úlohu. „Chrániť vzdušný priestor SR. Tento telefón mu má pripomínať, že musí stále bdieť nielen nad rezortom obrany, ale nad všetkými občanmi SR,“ povedal Baška.

Ozbrojené sily znamenajú dnes podľa Radičovej novú stratégiu. „Viac reagujú na to, čo občania každodenne prežívajú, na pohromy a živelné situácie. Viac sa sústreďujú ma zásahy v krajinách, kde demokracia a ľudské práva sú pošliapavané a kde pretrvávajú vážne napätia a spory. Nesmierne si vážim profesionálnu časť výkonu ozbrojených síl, ale aj civilnú, ktorá je stále rozsiahlejšia a dôležitejšia,“ povedala Radičová. Tá verí, že armáda bude mať čoraz vyššiu dôveru občanov a bude vyššia ako je súčasných 78 percent. Poďakovala Jaroslavovi Baškovi za odvedenú prácu a úspechy, ktoré SR dosiahla.

Galko je jediným ministrom, proti menovaniu ktorého Radičová vyslovila určité výhrady. Tie vyplývali z jeho jazykových znalosti. Výhrady pominuli, keď Galko prisľúbil, že premiérke do jesene dodá jazykový certifikát.

111 debata chyba