Maďarské strany kondolujú rodine zavraždeného okresného predsedu SMK

Maďarská vládna Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) a opozičná Maďarská socialistická strana (MSzP) kondolovali rodine okresného predsedu slovenskej Strany maďarskej koalície (SMK) v Komárne Lászlóa Basternáka, ktorý sa stal v piatok večer obeťou vraždy.

10.07.2010 22:17
debata (12)

Ako uviedli vo svojom vyhlásení predseda KDNP Zsolt Semjén a líder parlamentnej skupiny Péter Harrach, prípad 53-ročného Basternáka, ktorého pred vlastným domom v Hurbanove zastrelil neznámy páchateľ, stranu šokoval a vyjadruje úprimnú sústrasť jeho rodine. Predstavitelia zároveň vyjadrili nádej, že okolnosti tragédie sa úradom podarí čo najskôr objasniť. Novozvolený predseda MSzP Atilla Mesterházy vyjadril nad smrťou Basternáka hlboký zármutok a v mene svojej strany taktiež kondoloval pozostalým.

Basternák bol poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja a okresným predsedom SMK v Komárne. Prvýkrát na neho strieľali už v marci, ale guľka ho vtedy nezasiahla. Nemenovaní starostovia maďarskej národnosti, ktorých na sobotňajšom mimoriadnom kongrese SMK oslovila tlačová agentúra MTI, sa domnievajú, že vražda nemá politický motív, ale súvisí skôr s „obchodnými záležitosťami“.

12 debata chyba