Polícia zadržala muža podozrivého z Basternákovej vraždy

Muž, ktorý zastrelil vplyvného člena Strany maďarskej koalície, je už v cele predbežného zadržania v Nitre. Útočník zastrelil Lászlóa Basternáka pred jeho vlastným domom v Hurbanove. Stalo sa to ešte v piatok, v predvečer mimoriadneho kongresu SMK. Predpokladá sa však, že za vraždou sú skôr obchodné aktivity, nie politika.

11.07.2010 19:49
Hurbanovo, László Basternák Foto:
Dom krajského poslanca Lászlá Basternáka, pred ktorým ho ho zavraždil strelec.
debata (14)

Zadržanie páchateľa a jeho umiestnenie v nitrianskej cele Pravde potvrdili viaceré zdroje blízke polícii. Hľadanie strelca im uľahčil fakt, že si nechal doklady v aute, ktorým Basternáka prenasledoval. Hovorca policajného prezídia Martin Korch odmietol tieto informácie komentovať. „Prípad prevzal Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Zbierame informácie, bližšie sa vyjadríme v pondelok.“ Odmietol tiež čokoľvek povedať o páchateľovi. Podľa neoficiálnych informácií mal poslanca nitrianskej župy zavraždiť zhruba 30-ročný pracovník SBS v Šamoríne.

Motív vraždy zatiaľ nie je známy. Polícia mlčí, Basternákovo okolie je zdržanlivé. Faktom však je, že politikovi sa vyhrážali už aj v minulosti, v marci naňho neznámy páchateľ strieľal tiež pred vlastným domom. „Ja som sa s ním o tom vtedy rozprával a povedal, že môže ísť o politické motívy. Nechcem však o tom polemizovať, dúfam, že to polícia čoskoro vyšetrí,“ povedal v nedeľu nový šéf Republikovej rady SMK Gyula Bárdos.

Okresný predseda strany v Nitre Lajos Ladányi pripomenul, že Basternák mal široké pole pôsobnosti. Pracoval totiž ako poslanec zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja, bol okresným predsedom SMK v Komárne. V minulosti stál na čele Hurbanova ako primátor, teraz tam robil hlavného kontrolóra.

Súčasná primátorka Hurbanova Margita Zemková uviedla, že Basternákovo meno sa objavilo vo viacerých podnetoch na Úrade boja proti korupcii. Tieto udania podľa nej zasielala skupina ľudí, ktorá sa chce dostať do vedenia mesta.

„V takmer všetkých prípadoch bolo po čase zastavené vyšetrovanie. Jedno však stále prebieha v súvislosti s najnovším podnetom kvôli mestskej kanalizácii,“ uviedla Zemková. Podľa primátorky viacerí ľudia vtedy napadli výberové konanie na stavbu kanalizácie. „Nič podobné sa v našom meste nestalo. Neviem si vysvetliť, čo za tým bolo,“ dodala. Čerstvý predseda SMK József Berényi sa k vražde kolegu nechcel vyjadriť. „Nepatrí sa mi o tom špekulovať, nechávam to na políciu.“

Na Basternáka strieľal neznámy muž v kapucni už v marci. Mestského kontrolóra prenasledoval potme až k jeho domu, potom raz vystrelil, nikoho však nezranil. Guľka uviazla v kovovej bráne. Tohto páchateľa polícia vtedy nevypátrala. Basternák požiadal o policajnú ochranu. Keď sa však dozvedel o obmedzeniach, ktoré by musel podstúpiť, odmietol ju.

Politikovi susedia boli po streľbe vystrašení. Rodina, ktorá býva v tesnej blízkosti Basternáka, mala prestrelené okno do kuchyne. Dom totiž zasiahol jeden z nábojov, ktoré po útočníkovi vypálil nevlastný syn zavraždeného.

„Boli sme v obývačke. Začuli sme silné rany. Chlapec započul, ako nám čosi rozbilo sklo a poškodilo hodiny. Počuli sme ženské výkriky a báli sme sa vyjsť von,“ opisovala suseda, ktorá zo strachu nechcela zverejniť svoje meno.

14 debata chyba