Na ministerstvá sa vracajú bývalí funkcionári

Na ministerstve obrany si opäť vybaľuje veci Peter Plučinský, ktorý tam pôsobil v čase Juraja Lišku, vtedy ešte člena SDKÚ. Hoci sa jeho meno spája so škandalóznym prenájmom najziskovejších oddelení Vojenskej nemocnice v Bratislave súkromnej spoločnosti, cez jeho ruky majú prechádzať všetky dôležité obchody v rezorte.

13.07.2010 07:40
dzurinda, mikloš, maruška Foto:
Bývaly hovorca premiéra Mikuláša Dzurindu Martin Maruška(vľavo) sa stal vedúcim služobného úradu na ministerstve zahraničnych vecí.
debata (53)

Na ministerstve obrany si opäť vybaľuje veci Peter Plučinský, ktorý tam pôsobil v čase Juraja Lišku, vtedy ešte člena SDKÚ. Hoci sa jeho meno spája so škandalóznym prenájmom najziskovejších oddelení Vojenskej nemocnice v Bratislave súkromnej spoločnosti, cez jeho ruky majú prechádzať všetky dôležité obchody v rezorte. Plučinský sa stal vedúcim služobného úradu. Vystriedal tam Miroslava Sima, ktorý sa tiež spomínal v súvislosti s viacerými spornými tendrami.

Hoci rezort dostala Sulíkova SaS, Plučinského nominácia na toto dôležité miesto sa v kuloároch vysvetľuje ako zachovanie vplyvu SDKÚ na najdôležitejšie rozhodnutia na obrane.

Plučinský pôsobil v kancelárii ministra Lišku, neskôr stál aj na čele bratislavskej nemocnice ministerstva obrany, bol šéfom jej predstavenstva. Najziskovejšie oddelenia nemocnice vtedy prenajala armáda bez verejnej súťaže spoločnosti Top-Med. Štát nevýhodnú zmluvu zrušil až po mimosúdnej dohode, ktorú zaplatili daňoví poplatníci.

Top-Med dostala do dlhodobého prenájmu laboratóriá, röntgeny, centrálne operačné sály, urologické, chirurgické, traumatologické aj ortopedické oddelenie. V apríli 2006 tak vlastne v jednej nemocnici boli dve – štátna s málo lukratívnymi oddeleniami a druhá súkromná Všeobecná nemocnica Top-Med. Zamestnanci vtedy hovorili o skrytej privatizácii.

Okrem Plučinského sa na ministerstvá vracajú aj ďalší funkcionári z minulosti. Napríklad bývalý hovorca premiéra Mikuláša Dzurindu Martin Maruška sa stal vedúcim služobného úradu na ministerstve zahraničných vecí.

Na ministerstve dopravy u Jána Figeľa (KDH) je vedúcim služobného úradu zasa Peter Mach, ktorý v minulosti viedol Štatistický úrad.

Na ministerstvo vnútra sa vrátil bývalý šéf kancelárie ministra vnútra Vladimíra Palka, Vladimír Pčolinský. Ten by mal opäť byť šéfom kancelárie ministra vnútra. Pčolinského sme telefonicky zastihli v kancelárii ministra Daniela Lipšica. Sekretárka nám odkázala, že k telefónu nemôže prísť, lebo telefonuje. Neskôr sa Pčolinský aj napriek prísľubu neozval.

53 debata chyba