SaS chce viesť Sociálnu poisťovňu, Daňové riaditeľstvo a Úrad práce

Koaličné strany budú na prvom stretnutí Koaličnej rady po podpise koaličnej dohody pokračovať v rozdeľovaní postov v rámci jednotlivých inštitúcií. Informoval o tom predseda parlamentu a zároveň líder strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

13.07.2010 13:09
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (25)

„SaS chce primárne tie inštitúcie, ktoré sú potrebné na zavedenie odvodového bonusu,“ uviedol a spresnil, že by malo ísť o vedenie Sociálnej poisťovne, Daňového riaditeľstva a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. „To je to, čo reálne na zavádzanie odvodového bonusu potrebujeme,“ odôvodnil.

V druhom rade má politický subjekt záujem o tie organizácie, ktoré spadajú pod rezorty, za ktoré sú jeho politickí predstavitelia zodpovední, pričom ako príklad uviedol Slovenskú elektrizačnú a prenosovú sústavu (SEPS) a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). „Môj názor je, že keď je za to niekto osobne zodpovedný, mal by rozhodovať aj o manažmente. Je to jeden z bodov rokovania Koaličnej rady,“ priblížil predseda s tým, že nie je potrebné robiť v jednotlivých rezortoch a organizáciách „veľké čistky“.

„Ani bývalá vláda to nerobila všade, niektorí ministri boli takí osvietení, že sa neznížili k takýmto krokom. Na ministerstve financií nebol vymenený v prvej fáze, keď som tam bol poradcom, takmer nikto,“ podotkol a poznamenal, že on osobne si ako nový predseda NR SR so sebou priniesol do parlamentu troch ľudí. „Neplánujem robiť žiadne ďalšie výmeny a to som zamestnancom NR SR aj komunikoval,“ podčiarkol.

Ako ďalej uviedol, nastal čas, aby do vedenia štátnych podnikov zasadli hlavne odborníci. „Treba však rozlišovať, čo sú kontrolné orgány a čo sú výkonné orgány. V dozorných radách je prípustné, aby tam bol aj politický nominant,“ konštatoval, no doplnil, že existuje ambícia, aby v predstavenstvách a výkonných orgánoch sedeli najmä odborníci.

25 debata chyba