Simon zrušil privatizáciu lužného lesa na pravom brehu Dunaja

Neznáme občianske združenie Človek a strom by sa nemalo dostať k lukratívnemu pravému bratislavskému brehu Dunaja. Nový minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon (Most - Híd) zrušil všetky súhlasy rezortu k zámenám lesných pozemkov, ktoré jeho predchodca Vladimír Chovan (HZDS) schválil narýchlo po parlamentných voľbách.

14.07.2010 07:52
les, Dunaj Foto:
Pečniansky les v hlavnom meste nezamenia. Lesné územie ohodnotil znalec na 166-tisíc eur.
debata (18)

Hovorkyňa ministerstva Katarína Ďurica potvrdila, že generálny príkaz sa týka aj zámeny Pečnianskeho lesa v hlavnom meste, aj keď tu ministerstvo udelilo súhlas už vlani v novembri. Plomby na parcely boli však založené až 22. júna tohto roku. „V prípade rozbehnutých konaní minister nariadil vyvolať jednanie o ich stiahnutie z katastrov,“ informovala Ďurica.

Simon zároveň zrušil podpisové právo pre doterajšieho vedúceho služobného úradu Vladimíra Pavelku, ktorý zámenu Pečnianskeho lesa za ministerstvo vlani schválil. Jeho súhlas v spise nebol založený, a preto kataster vklad zatiaľ nepovolil. Vláda Pavelku už z funkcie odvolala.

„Nemám predstavu, ako chce pán minister dosiahnuť, aby táto zámena bola stiahnutá. Nie je to žiadna predvolebná záležitosť,“ tlmočila názor Lesov SR ich hovorkyňa Veronika Petríková.

Štátne lesy, ktoré návrh na zámenu lesných pozemkov predkladajú, ešte minulý týždeň tvrdili, že spis ohľadom zámeny Pečnianskeho lesa sa stratil. Nevylučovali preto podanie trestného oznámenia na políciu. Teraz oznámili, že spis majú. „Prišiel nám poštou 8. júla od neznámeho adresáta,“ informovala hovorkyňa Veronika Petríková.

Lesné územie na pravom brehu Dunaja, ktorého hodnota môže po zmene na stavebné pozemky stúpnuť na niekoľko desiatok miliónov eur, znalec ohodnotil na 166-tisíc eur. V tejto cene je zarátaná okrem hodnoty pozemkov aj cena lesného porastu.

Pre predstaviteľov tretieho sektora celkom neznáme občianske združenie Človek a strom štátu za týchto 24 hektárov lužného lesa ponúka rovnakú výmeru lesa v Šiatorskej Bukovinke. Štátne lesy tvrdia, že je to výhodné z hospodárskeho hľadiska, pretože na juhu stredného Slovenska získajú kvalitnejšie lesné územie bez obmedzení.

Simon na ministerstve našiel celkom deväť zámenných zmlúv, ktoré boli podpísané medzi 30. júnom a 8. júlom. Pracovníci ministerstva boli podľa neho ochotní prísť kvôli ich podpísaniu i v čase dovolenky.

18 debata chyba