Gašparovič odmieta Sulíkove výčitky, podľa neho sú hlúpe

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) hodil svojou kritikou v súvislosti s referendom prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi tvrdú rukavicu. Na tlačovej konferencii to uviedla hlava štátu s tým, že nemá problém rukavicu zdvihnúť, ale nechce.

14.07.2010 12:06
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata (245)

Tvrdí, že ak by to urobil, určite by som nebol porazený, ale negatívny dosah by pociťoval náš občan. „Vyjadrujem ľútosť, že nový predseda parlamentu začína takýmto spôsobom konfrontáciu s prezidentom. Pri vymenovaní vlády som hovoril, že potrebujeme stabilitu a pokoj a sám som ponúkol celému kabinetu a predsedovi parlamentu, aby sme hľadali spôsob, ktorý by viedol k spokojnosti občanov,“ vysvetlil Gašparovič.

Prezident odmietol Sulíkove vyhlásenia, že urobil všetko preto, aby referendum zmaril. „Nech nehádže vinu na niekoho iného. Výkriky, že som neurobil nič preto, aby sa referendum uskutočnilo, sú hlúpe,“ zdôraznil. Na podporu svojich tvrdení poznamenal, že petičné hárky odovzdané predstaviteľmi SaS mali aj formálne pochybenia a Sulík ich po upozornení dodatočne opravil. Svedkom tejto udalosti mala byť premiérka Iveta Radičová (SDKÚ).

Gašparovič nesúhlasí ani s výčitkou, že sulíkovcov neprijal pri odovzdávaní petičných hárkov osobne. „Kancelária urobila maximum, aby boli hárky prijaté so všetkou dôstojnosťou. Neprišiel som medzi nich, lebo som bol v tom čase v Nových Zámkoch,“ vysvetlil. Obvinenia zo strany Sulíka považuje za naivné a vníma ich ako snahu oklamať ľudí. „Ja si myslím, že občan veľmi dobre vie, kto pochybil,“ podotkol prezident.

Od lídra SaS však ospravedlnenie nečaká. „Ospravedlnili sa mi zaňho stovky občanov, od pána Sulíka očakávam korektnosť. Chcem s vami spolupracovať tak, aby to bolo v prospech občanov a nie vašej politickej strany,“ odkázal predsedovi parlamentu.
Gašparovič podľa vlastných slov nemá dôvod, aby ľudí na referendum volal alebo ich od účasti odrádzal. Či sa zúčastní on sám, zatiaľ ešte nevie.

Radičová: Referendum je v dnešnej situácii mrhaním peňazí

Predsedníčka vlády Iveta Radičová považuje referendum v dnešnej situácii za zbytočné, a tým aj za mrhanie verejnými financiami. „Na tomto stanovisku nič nemením, ale nemáme žiadne možnosti, ako tento proces zvrátiť,“ povedala s tým, že referendum pán prezident vypísal a cesta späť nie je možná.

Prezident vyhlásil referendum iniciované SaS 6. júla s tým, že sa uskutoční v sobotu 18. septembra. Plebiscit ponúka občanom priestor na prejavenie svojho názoru na zrušenie koncesionárskych poplatkov, obmedzenie poslaneckej imunity, zníženie počtu poslancov na 100 aj stanovenie maximálnej ceny vládnych limuzín. Piata otázka sa týka uzákonenia volieb cez internet a na základe poslednej by sa osoby poverené výkonom verejnej moci vyňali z práva na odpoveď, ktoré zaručuje tlačový zákon.

245 debata chyba