Pravá ruka Radičovej sa vzdala sutany

Muž, ktorý Ivetu Radičovú podporoval dlhé roky v súkromí ako blízky rodinný priateľ, bude jej pravou rukou na Úrade vlády. Známy františkánsky kňaz Ján Krstiteľ Balázs sa stal šéfom jej tímu poradcov.

15.07.2010 06:01
Radičová, Balázs Foto:
Premiérka Iveta Radičová a jej poradca Marián Balázs
debata (77)

V stredu oznámil, že vystúpil z františkánskej rehole a jeho civilné meno je Marián Balázs. Tvrdí však, že dôvodom vzdania sa sutany nie je jeho nová funkcia, ale vnútorné pomery v cirkvi.

V akých oblastiach bude premiérke radiť, Balázs nespresnil. Rovnako nie je jasné, ako bude odmeňovaný. V stre­du mal po celý deň vypnutý mobil a jeho pracovnú náplň nekonkretizoval ani hovorca vlády Rado Baťo. „Poradný zbor predsedníčky vlády Ivety Radičovej je aktuálne v štádiu kreovania, rovnako i forma finančnej odmeny členov tohto zboru. Ak bude všetko dohodnuté, nemáme problém to zverejniť,“ povedal Baťo. V minulosti sa výška honorárov poradcov pohybovala v závislosti od vykonanej práce v rozmedzí od približne 165 do 1 350 eur mesačne.

Premiérka nevidí v tom, že jej bude radiť rodinný priateľ, žiadny problém. „Robil mi poradcu dlhé roky. Aj v prezidentskej kampani. Má moju dôveru a je prirodzené, že mi bude radiť ďalej,“ odkázala po svojom hovorcovi Baťovi. Za fakt, že si do pracovného tímu berie ľudí zo svojho blízkeho okolia, bol v minulosti asi najviac kritizovaný expremiér Vladimír Mečiar.
Politológ Rastislav Tóth nepovažuje voľbu bývalého kňaza za šéfa poradcov za správny krok. „Z funkčného hľadiska to nie je dobrý krok, ak bývalý kňaz bude poradcom premiérky. Cirkevné otázky bude do politiky vnášať KDH,“ upozorňuje politológ. Podľa neho fungovať nebude ani to, že Radičovej má radiť jej blízky rodinný priateľ. ,,To sa nikdy neosvedčilo a len to ťahá peniaze pre blízkych z verejného mešca."

Odchod z cirkvi zdôvodnil Balázs tým, že sa cítil v jej radoch spútaný a nepochopený. Nepáči sa mu, že biskupi mlčia, keď ide o verejné pomenovanie zla a potierania hodnôt. „Je to moje súkromné rozhodnutie. Možno mnohých týmto krokom sklamem, ale zároveň zostávam teologicky zmýšľajúcim človekom,“ povedal pre Slovenský rozhlas.

Podľa Tótha sa Balázsova kritika nestretala v cirkevných kruhoch s pozitívnym ohlasom a toto prostredie bolo pre neho už horúce. ,,Preto sa zrejme rozhodol pri prvej príležitosti odísť," myslí si Tóth.

Balázs odmietol, že ho k odchodu z cirkvi viedla ponuka viesť poradný tím premiérky. Tvrdí, že to len urýchlilo jeho rozhodnutie. Rehoľa františkánov jeho rozhodnutie prijala. „Po skoršej vzájomnej komunikácii s br. Jánom Krstiteľom Mariánom Balázsom, ktorú doložil aj písomne, informujem, že sa rozhodol vystúpiť z Rehole menších bratov – Františkánov a z kňazskej služby. Rehoľa bude ďalej v tejto veci postupovať podľa predpisov Kánonického práva,“ uviedol provinciál františkánov Jeremiáš Daniel Kvaka.

Na Balászovu kritiku pomerov v cirkvi Konferencia biskupov Slovenska odmietla reagovať. „Vyjadrujeme ľútosť nad krokom kňaza, ktorý opúšťa svoju kňazskú službu. Tá nie je zamestnaním. Je to povolanie od Boha, a práve preto je to o to bolestnejšie,“ povedal hovorca KBS Jozef Kováčik.

Bývalý františkánsky kňaz Ján Krstiteľ Balázs podporoval verejne Ivetu Radičovú aj v prezidentských voľbách. Na svojej internetovej stránke vyzval pred druhým kolom všetkých váhajúcich, aby ju volili. Radičová označila Balázsa za sčítaného, rozumného človeka. Dokonca sa priznala, že chodí k nemu na spoveď.

Kto je Marián Balázs

Pred novembrom 1989 bol spoluzakladateľom a redaktorom kresťanského samizdatového časopisu Zrno. Sledovala ho ŠtB a nemohol dokončiť štúdium na Stavebnej fakulte VŠT v Košiciach. V rokoch 1988 – 1990 pracoval ako ošetrovateľ v nemocnici v Košiciach. V roku 1990 vstúpil do rehole františkánov a prijal rehoľné meno Ján Krstiteľ. V roku 1996 bol vysvätený za kňaza. V roku 2000 získal akademický titul PhDr. v odbore sociálna práca na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity.

77 debata chyba