Radičová chce rokovať o imunite, SNS tvrdí, že krajina má iné problémy

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) sa pre zmenu Ústavy SR v súvislosti s obmedzením poslaneckej a sudcovskej imunity chce stretnúť s opozičnými stranami. Podľa jej slov sa toto stretnutie jej ľudia už pokúšajú dohodnúť. Ako vyhlásila po mimoriadnom rokovaní vlády, nevidí jediný dôvod, ktorý by mohol byť prekážkou pri hlasovaní za podporu návrhu či už zo strany koalície, alebo opozície.

15.07.2010 13:02
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (145)

Podotkla, že súčasná opozícia opakovane tvrdila, že má záujem na riešení tohto problému a že sa pozitívne stavia k okliešteniu imunity. „Bola by som rada, keby sme našli spoločnú reč.“

„Demokratizácia spoločnosti, rovnosť pred zákonom, zvýšenie dôveryhodnosti inštitúciám, ktoré reprezentujú tento štát, teda aj zvýšenie dôveryhodnosti Národnej rady SR a výkonu poslaneckej profesie a poslania poslaneckého predpokladá, že poslanci budú mať zvýšenú dôveru občanov, že sa na nich budú vzťahovať rovnaké pravidlá a rovnaké zákony,“ konštatovala na margo navrhovanej zmeny Radičová. Nevidí preto dôvod, aby záujem zvýšenia dôveryhodnosti poslancov a parlamentu mali byť prekážkou pri hlasovaní. „Každý poslanec bude hlasovať podľa svojho svedomia.“

„Je začiatok volebného obdobia, takže je vhodný čas na nastavenie nových pravidiel správania sa poslancov, vrcholných reprezentantov tejto krajiny a na navodenie nového vzťahu medzi poslancami a občanmi,“ konštatovala predsedníčka vlády. Poznamenala, že návrh nie je poznačený predvolebnou rétorikou. „Je to teda čistá podoba vzťahu jednotlivých politických strán k našim občanom.“

Poslancom Národnej rady (NR) SR by sa mala zúžiť imunita iba na hlasovanie a na výroky prednesené v parlamente. Oklieštenie imunity sa má dotknúť aj sudcov, ktorým sa ponechá len na ich rozhodovaciu činnosť. Po novom by nemal byť potrebný ani súhlas pléna na trestné stíhanie poslancov. Návrh ústavného zákona a novely Trestného poriadku v tomto duchu z dielne premiérky dnes vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí odobrila.

Zmeny, ktoré ústavný zákon prináša, by v prípade súhlasného stanoviska parlamentu a podpise prezidenta mali začať platiť od 1. novembra tohto roku. Na ich schválenie v parlamente však bude koalícia potrebovať aj podporu z radov opozície, keďže disponuje iba 79 hlasmi. Na schválenie ústavného zákona je potrebná podpora 90 poslancov.

Imunita znova neprejde, tvrdí Pučík z SNS

„Je to populizmus a divadlo produkované pre verejnosť. Zodpovednosť sa presunie niekam inam, povedia: tí neboli na sále, tí sa nezaprezentovali…,“ podpredseda SNS Rudolf Pučík, ktorý osobne nevidí dôvod vládne návrhy podporiť, ale ani svoj postoj skrývať.

„Drvivá väčšina poslancov v skutočnosti nechce obmedzenie imunity, lebo vedia, že patrí k demokracii a výkonu poslaneckého mandátu. My sme nikdy nerobili populizmus, že niečo iné hovoríme v zákulisí a iné pre médiá,“ povedal Pučík. Dodal, že v minulosti často samotný predkladateľ zúženia imunity vopred vedel, že nemá šancu v parlamente uspieť a napriek tomu návrh podával. Pučík predpokladá, že SNS vládne návrhy nepodporí.

Spomína, že on osobne navrhol zúženie imunity v prípadoch, keď poslanec havaruje pod vplyvom alkoholu a tento návrh v parlamente uspel. „Po nehode Miklósa Duraya (SMK), ktorý sa odmietol podrobiť dychovej skúške, som navrhol zmenu imunity. A to som aj dosiahol, že poslanec, ktorý je účastníkom dopravnej nehody, sa musí podrobiť dychovej skúške,“ povedal. „Viete, koľko kolegov, ktorí sa oháňali v pléne NR SR zmenou v imunite mi potom v kuloároch môj návrh vytýkalo? Vtedy som videl ten pravý obraz, a preto mi to celé pripadá ako fraška,“ poznamenal podpredseda SNS, ktorého prekvapuje, že najväčšou legislatívnou prioritou koalície je pokus o zmenu imunity.

„Tento štát má absolútne iné problémy, než ako prvotnú riešiť imunitu. Z volebných programov, ak to zoberiete, ani KDH, ani SaS nesplní takmer nič a začíname tu imunitou,“ uzavrel Pučík.

145 debata chyba