Emailovo fungujúcich pracovných agentúr pribúda

Na Slovensku je oficiálne 753 certifikovaných pracovných agentúr, ktoré ľuďom sprostredkúvajú prácu. Stále sa však objavujú aj také, ktoré od klientov len ťahajú peniaze. Najnovšie na trhu pribúda veľa firiem, ktoré fungujú len cez email.

16.07.2010 10:30
zber, jahody, agentúry Foto:
Pracovné agentúry sprestredkúvajú asj prácu a brigády v zahraničí. Dokázať však, či zamestnávateľov za hranicami vôbec kontaktujú, je veľmi ťažké.
debata (6)

Na Slovensku je oficiálne 753 certifikovaných pracovných agentúr, ktoré ľuďom sprostredkúvajú prácu. Stále sa však objavujú aj také, ktoré od klientov len ťahajú peniaze. Najnovšie na trhu pribúda veľa firiem, ktoré fungujú len cez email. „Na tieto agentúry si treba dať pozor,“ upozorňuje Jana Hustinová z agentúry, ktorá je už etablovaná. „Inzerujú nejakú pozíciu, klient sa na ňu zaregistruje a zaplatí poplatok. Oni mu odpíšu, že na danú pozíciu nespĺňa predpoklady, ale dajú mu na výber inú pozíciu, kde musí opäť zaplatiť registračný poplatok.“

Skúsenosť podobného druhu má aj Peter Pavlík z Kežmarku. Na internete si našiel pracovnú agentúru Jobexpress, s. r. o., ktorá slovenským občanom sprostredkúva prácu v krajinách únie. „Ozvali sa mi s tým, že keď zaplatím poplatok 18 eur za preklad môjho životopisu, pošlú mi konkrétnu ponuku. Tá naozaj prišla aj s termínom, kedy treba vycestovať.“ Lenže agentúra sa viac neozvala, termín odchodu sa blížil a agentúra na žiadne emaily ani telefonáty nereagovala. Až po termíne sa dozvedel, že vraj zamestnávateľ v zahraničí si ho nevybral. Rozhovor sa skončil prísľubom novej práce.

„Odvtedy uplynulo už niekoľko mesiacov a dodnes nemám ani 18 eur, ani robotu,“ hovorí Pavlík.

Konateľ firmy Jobexpress, s. r. o., Erik Tibenský sa bráni, že na začiatku agentúra vystupovala iba ako sprostredkovateľ kontaktu medzi uchádzačom a zamestnávateľom. „Za túto činnosť si naša agentúra účtovala administratívny poplatok. Slúžil na pokrytie nevyhnutných nákladov na kompletizáciu a preklad dokumentov. Poplatok je platný pre všetky pracovné ponuky a hradí sa jednorazovo.“

Pavlík tvrdí, že rovnaké skúsenosti ako on majú s agentúrou aj iní. „Som v kontakte s ďalšími minimálne tridsiatimi ľuďmi, ktorí dopadli podobne, od niektorých si vypýtali aj vyššie poplatky.“ Tí požiadali o vrátenie poplatku, keďže práce sa nedočkali ani po niekoľkých mesiacoch. Pavlíkovi napríklad odporučili, aby podal reklamáciu. „Poslali mi reklamačný formulár, ktorý som vyplnil a za dva dni prišla odpoveď, že reklamácia je zamietnutá.“ Konateľ tvrdí, že v prípade nesprostredkovania práce nevyužitú časť poplatku spolu s vyúčtovaním klientom vracali, koľkých sa to týkalo, však nepovedal.

O problémoch s agentúrou vie aj spoločnosť Profesia, ktorá na rovnomennej internetovej stránke zverejňovala ich inzeráty. „Riešime ho s naším právnikom. Spoluprácu s firmou sme skončili do dvoch týždňov od jej začatia a od februára 2010 už žiadnou formou nespolupracujeme.“

Dokázať, či pracovné agentúry zamestnávateľov v zahraničí vôbec kontaktujú, je veľmi ťažké. Poškodeným tak ostávajú len dve možnosti, ako sa brániť: buď sa so sťažnosťou obrátiť na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny, alebo podať trestné oznámenie. „Aby občan mohol podať trestné oznámenie, musí suma prekročiť 266 eur. Ak je škoda nižšia, ide iba o priestupok,“ hovorí právnik Peter Mačaj. Najlepšie preto podľa neho je, keď sa poškodení spoja a podajú hromadné trestné oznámenie.

6 debata chyba