Kanceláriu Národnej rady bude viesť rovnaký nováčik ako Sulík

Hoci 26-ročný Michal Nižňan nemá za sebou takmer žiadnu prax ani ako právnik, ani ako manažér, bude riadiť Kanceláriu Národnej rady SR. Tá hospodári s rozpočtom viac ako 58 miliónov eur a má pod sebou vyše 600 ľudí. Za kancelára si ho vybral predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Nižňanov základný plat je viac ako 1 050 eur. K tomu má ešte rôzne druhy príplatkov, ktoré môžu tvoriť až sto percent tarifného platu.

17.07.2010 11:25
Michal Nižňan Foto:
Michala Nižňana si za kancelára vybral predseda SaS Richard Sulík.
debata (105)

Nižňan tvrdí, že po skončení štúdia pracoval v niekoľkých právnických firmách v zahraničí. V ktorých a ako dlho však neuviedol. Strana SaS o ňom na svojej internetovej strane píše, že je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Viedeň, so špecializáciou na európske, medzinárodné právo a ľudské práva. Mal absolvovať stáže na sekretariáte OSN Viedeň a v Zastúpení Európskej komisie vo Viedni. O nijakej praxi v právnických firmách sa Nižňan vo svojom profesionálnom životopise nezmieňuje.

„Do Národnej rady som prišiel ako súčasť tímu predsedu Richarda Sulíka, ktorý tvoria ďalší dvaja členovia – osobná tajomníčka a poradca pre legislatívu a ústavné záležitosti,“ povedal pre Pravdu Nižňan. Do funkcie nastúpil minulý týždeň, keď nahradil Viktora Stromčeka, ktorý sa stal poslancom za Smer.

Nový parlamentný kancelár je jedným zo spolutvorcov programu SaS, ako tím líder zastrešoval kapitolu Demokratická spoločnosť a ako člen volebných komisií zastupoval SaS pri rôznych voľbách. Za svoju najdôležitejšiu úlohu považuje nastaviť fungovanie Národnej rady takým spôsobom, aby sa stala parlamentom 21. storočia. Zatiaľ sa však oboznamuje so zmluvami, ktoré súvisia s rekonštrukciou Bratislavského hradu. „Pripravujeme ich zverejnenie na internete. Národná rada chystá zefektívnenie vnútorných procesov a snažíme sa identifikovať možnosti na finančné úspory,“ opísal Nižňan, čomu sa v práci momentálne venuje.

Kancelária Národnej rady zabezpečuje po stránke odbornej, technickej či organizačnej celú činnosť parlamentu a jeho výborov vrátane dokumentácie a tlačovej služby. Spravuje tiež rozpočet Národnej rady a riadi verejné súťaže pre potreby kancelárie či parlamentu. Šéf kancelárie má právo byť prítomný na verejných a neverejných schôdzach parlamentu aj jeho výborov.

Najskúsenejším kancelárom Národnej rady bol právnik Vlastislav Dzúrik, ktorý šéfoval kancelárii od roku 1998 do roku 2003. Do kancelárie nastúpil ako šéf legislatívneho odboru, pracoval tiež v Slovenskej akadémii vied v Ústave štátu a práva a viedol právny odbor komerčnej banky.

Predchádzajúci šéfia Kancelárie NR SR

1998 –2003, šéf legislatívneho odboru, SAV Ústav štátu a práva, šéf právneho odboru komerčnej banky

2003 – 2006, predtým pracoval v rôznych manažérskych pozíciách v súkromných firmách

2006 – 2010, šéfoval Liečebnému ústavu Čilistov a bol konateľom firmy

2010, je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Viedeň, absolvoval stáže na sekretariáte OSN vo Viedni alebo na Zastúpení EK vo Viedni
* vek v čase nástupu do funkcie

105 debata chyba