Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR bol dobrý krok, vyhlásil prezident

Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR patrí medzi momenty, ktoré tvorili nové dejiny Slovenska, a na tie netreba zabudnúť. V sobotu to konštatoval prezident SR Ivan Gašparovič pri príležitosti osláv 18. výročia zvrchovanosti Slovenska v Šumiaci.

17.07.2010 20:06
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (51)

Gašparovič pokračoval, že keď prvýkrát v Slovenskej národnej rade predniesli text zvrchovanosti, mnohí tvrdili, že to nič neznamená.

„My sme si uvedomili, že predtým, ako prijmeme všetky rozhodnutia o samostatnosti, je potrebné deklarovať túto vôľu. Vôľu parlamentu a vôľu ľudí,“ zdôraznil s tým, je rád, že 18 rokov potvrdilo, že to bol dobrý krok.

Dodal, že Slovenská republika je zvrchovaným štátom, ktorý je dnes vo svete uznávaným, Slovensko je členom EÚ, „sme členmi všetkých nadštátnych inštitúcií a organizácií, ktoré sú významné, naši diplomati a jednotlivci vo svete zaujímajú veľmi významné miesta“.

Obec Šumiac pripravila pri príležitosti osláv 18. výročia zvrchovanosti Slovenska bohatý kultúrny program v miestnom amfiteátri, v ktorom vystúpili folklórne súbory a ľudová rozprávačka. Starosta obce Šumiac spolu s prezidentom a ďalšími hosťami na záver programu zapálili Vatru zvrchovanosti.

51 debata chyba