Dekan zvýhodnil daňových poradcov pre ich profesiu

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Marián Vrabko má dni vo funkcii spočítané. Priznal, že pri prijímaní skupiny daňových poradcov na odvolanie v roku 2008 sa neriadil iba ich poradím, ale aj inými kritériami. Rektor UK František Gahér v pondelok zopakoval, že pri prijímaní na odvolanie sa poradie musí dodržať.

20.07.2010 08:32
František Gahér Foto:
Rektor UK František Gahér v pondelok zopakoval, že pri prijímaní na odvolanie sa poradie musí dodržať. Prijímačky preveruje rektorova kontrola.
debata (49)

Prijímačky preveruje rektorova kontrola, výsledky majú byť známe do mesiaca. „Ak tam bude porušenie pravidiel prijímacieho konania, navrhnem dekana na odvolanie,“ povedal Gahér.

Kauzu otvoril minulý týždeň denník Sme, ktorý informoval, že skupina zhruba 20 daňových poradcov bola prijatá na externé štúdium práva, aj keď v prijímacom konaní skončili hlboko pod čiarou. Nachádzali sa na 889., 911., alebo dokonca aj 929. mieste z 946 uchádzačov. Napísali pritom navlas rovnaké odvolanie aj s chybou v dátume.

Dekan Marián Vrabko sa bráni tým, že nešlo o „jednotlivcov riešených po známosti, ale o čiastkové systémové riešenie.“ Pri odvolaniach daňových poradcov zohľadnil, že na Právnickej fakulte absolvovali celoživotné vzdelávanie.

„Ak raz niekto u nás úspešne študoval a získal certifikát z právneho minima, tak si môže zaslúžiť šancu študovať na našej fakulte, zvlášť pri tak zodpovednom povolaní, ako sú daňoví poradcovia,“ vysvetlil dekan. Dôvodom na zvýhodnenie bolo podľa neho odstránenie chýb prijímacieho konania bez prijímacích skúšok iba na základe výsledkov štúdia na strednej škole, ktoré robila fakulta v roku 2008 po prvýkrát.

Daňoví poradcovia študujú právo na UK externe. Ukazuje sa však, že k zvýhodňovaniu mohlo dochádzať i pri prijímaní na denné štúdium. Denník Nový Čas ukázal v pondelok na tlačovke s Gahérom výsledky prijímacieho konania z roku 2008, kde bolo v riadnom termíne prijatých 303 uchádzačov.

Človek nachádzajúci sa takmer pod čiarou sa podľa informácií Nového Času na riadne denné štúdium nedostal, no uchádzači nachádzajúci sa hlboko pod čiarou áno. „Určite preveríme aj toto podozrenie, ktoré ste vyslovili, ale mám vážne pochybnosti, že je to tak,“ reagoval na tieto skutočnosti Gahér.

Ďalšou rovinou škandálu, ktorému čelí najlepšia zo siedmich právnických fakúlt na Slovensku, je, že externá výučba časti budúcich právnikov prebieha v Stredisku vzdelávania a oddychu Kaskády pri Galante. UK nemá takéto detašované pracovisko akreditované, vec preverujú kontrolóri ministerstva školstva i Akreditačná komisia.

Rektor Gahér tvrdí, že Kaskády nie sú pobočka a samostatnú akreditáciu nepotrebujú. Dekan Vrabko informoval, že medializácia kauzy ho primala k tomu, aby prehodnotil pôvodný plán fakulty presunúť budúcich prvákov z Galanty do Bratislavy. Chce požiadať, aby od nového akademického roka zrušili „konzultačné sústredenia“ v Kaskádach úplne.

49 debata chyba