Hanzel vypovedal v kauze financovania Smeru

Bývalý poslanec za stranu Smer Bohumil Hanzel absolvoval v súvislosti s kauzou financovania tohto najsilnejšieho parlamentného subjektu na Generálnej prokuratúre doplňujúci výsluch. Novinárov o tom informoval generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

20.07.2010 13:28
Bohumil Hanzel Foto:
Bohumil Hanzel.
debata (63)

Podnikateľ trestné oznámenie podal po tom, ako mu prišiel výhražný email. Keď sa prišlo na to, že jeho autorom bol bývalý podpredseda Slovenskej národnej rady Ján Majer, ktorý sa Hanzelovi za svoje počínanie aj ospravedlnil, bývalý politik avizoval, že oznámenie stiahne.

Trnka na margo nahrávky, na ktorej hlas podobný predsedovi Smeru Robertovi Ficovi hovorí o financovaní Smeru, poznamenal, že „žiadna neexistuje“. „Má ju 200-tisíc ľudí vo svojich počítačoch. Trestné oznámenie podal pán Fico, bol k tomu dovypočutý pán Lipšic a šéfredaktor Sme, a k tejto téme v utorok aj pán Hanzel,“ priblížil pokračovanie prípadu.
Zároveň pripomenul, že kauzy tzv. financovania Smeru a SDKÚ rieši špeciálny prokurátor. Kontinuálne a podľa plánu podľa jeho slov pokračuje aj prípad emisie. „Stretli sme sa v uplynulom čase so švajčiarskymi a americkými kolegami a sme takmer v každotýždennom kontakte,“ dodal.

Krátko pre parlamentnými voľbami sa objavil audiozáznam, ktorý má dokazovať nekalé financovanie strany Smer. Trestné oznámenie vzápätí podalo KDH aj Smer. Zvuková nahrávka je podľa Fica absolútny podvrh, ktorý je súčasťou špinavej kampane voči tejto strane. „Tu už ide o útok na predsedu vlády, vážny útok na ústavného činiteľa SR s použitím falšovanej nahrávky, čo 48 hodín pred voľbami nemá žiadny iný cieľ, len za každú cenu poškodiť politickú stranu, ktorá je predmetom neuveriteľnej kampane,“ vyhlásil pred voľbami. Na nahrávke má hlas podobný Ficovmu hovoriť o použití desiatok miliónov korún na predvolebnú kampaň Smeru mimo oficiálneho účtovníctva strany.

Financovanie Smeru pred časom v médiách spochybnil podnikateľ a bývalý poslanec strany Bohumil Hanzel. Pre denník SME uviedol, že videl kópiu notársky overenej zmluvy medzi Smerom-SD a piatimi sponzormi, ktorá sa týkala konkrétnych miest na kandidátke strany. Tvrdí, že bol osobne pri viacerých stretnutiach so sponzormi, ktorí mali v rokoch 2000–2002 strane poskytnúť „približne 60 miliónov korún“.

SDKÚ zase podľa Roberta Fica v čase svojho vládnutia, najmä v rokoch 2004 a 2005, robila podozrivé operácie s použitím nastrčených firiem a prostredníctvom účtov v zahraničných bankách. Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda v reakcii na tieto informácie vyhlásil, že strana nikdy nepoužívala, ani neprala špinavé peniaze. Aby nebol terčom útokov vo volebnej kampani, vzdal sa kandidatúry do júnových parlamentných volieb.

Trnka odmieta zodpovednosť za naťahovanie kauzy Malinová

„Rozhodnutie Generálnej prokuratúry v prípade kauzy Malinová je založené na tom, kedy bude hotový znalecký posudok,“ povedal na tlačovej konferencii generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Dobroslav Trnka Generálny prokurátor Dobroslav Trnka

„Kauza je založená len na tom, kedy dostaneme znalecký posudok od pána profesora Labaša. Minulý mesiac mu boli zabezpečené kompletné zdravotné materiály, ktoré doteraz nemal k dispozícii,“ povedal Trnka. „Akonáhle to obdržíme, tak prikročíme k rozhodnutiu vo veci samej, tak ako som to povedal už v minulosti,“ do­dal.

„Celá vec sa naťahuje, to je fakt, ale nie na generálnej prokuratúre. Tie materiály mu asi niekto nevydal,“ povedal Trnka s tým, že znalec zdravotné materiály, ktoré nevydal lekár, dostal až na zásah prokurátora.

Kauza Hedvigy Malinovej v súčasnosti Žákovej začala takmer pred štyrmi rokmi, keď 25. augusta 2006 pred ôsmou ráno po ceste na štátnice mali vtedy 23-ročnú študentku nitrianskej univerzity napadnúť dvaja neznámi útočníci. Dôvodom malo byť to, že hovorila do telefónu po maďarsky. Útočníci údajne študentku zbili a popísali jej blúzku protimaďarskými heslami. Polícia 11. septembra 2006 trestné stíhanie zastavila s tým, že skutok sa nestal, o čom neskôr na tlačovej konferencii informoval aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, pričom si vtedy so sebou vzal aj dôkazy.

Študentka sa neskôr vyjadrila, že policajti na ňu pri výsluchu vyvíjali psychický nátlak, aby sa priznala, že klame. Necelý mesiac po údajnom útoku podala študentka prostredníctvom svojho právneho zástupcu sťažnosť na Okresné riaditeľstvo PZ v Nitre a nitriansku prokuratúru voči zastaveniu trestného stíhania. Po uplynutí ďalšieho mesiaca prokuratúra jej sťažnosť zamietla ako nedôvodnú. Na to nasledovalo trestné oznámenie na Žákovú za zavádzanie orgánov činných v trestnom konaní. Študentku maďarskej národnosti polícia obvinila z krivej výpovede a krivej prísahy 14. mája 2007. Polícia a prokuratúra trvali na tom, že si útok z augusta 2006 vymyslela. V septembri 2007 generálny prokurátor Dobroslav Trnka zriadil päťčlenný špecializovaný tím, čím prípad prevzala Generálna prokuratúra SR.

63 debata chyba