Simon chce zrušiť s Columbexom zmluvu. Nikto nevie, čo dodáva

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon chce zrušiť zmluvu s firmou Columbex na dodávku informačných systémov pre Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Ako šéf rezortu uviedol tlačovej besede, rád by aj dostal vyplatené prostriedky zo všetkých podozrivých zmlúv, nebude to však asi možné.

20.07.2010 16:36
Zsolt Simon Foto:
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon
debata (30)

Simon informoval, že predchádzajúce vedenie zaplatilo vopred firme Columbex 10 miliónov eur. Pôvodná zmluva pritom možnosti vyplácania vopred nedovoľovala, umožnil to až dodatok podpísaný v apríli vtedajším ministrom Vladimírom Chovanom.

Simon skonštatoval, že v súčasnosti nikto na ministerstve presne nevie, ktoré služby a prečo dodáva Columbex a ktoré jeho subdodávateľ SAP. „Môže nastať, že za niektoré služby alebo tovary sa platilo dvakrát. Nehovorím, že sa to stalo, ale vylúčiť to nemôžem,“ upozornil Simon.

Problémom druhého Chovanovho dodatku k zmluve je aj to, že stanovil presné podmienky, za ktorých možno zmluvu vypovedať. Inak je zmluva nevypovedateľná.
Minister Simon avizoval, že nechá spraviť analýzu prác, ktoré dodal Columbex. Chce tak zistiť, aká bola skutočná cena práce a posúdiť, či cena bola adekvátna. Už teraz však Simon upozornil, že niektoré účty boli zaplatené „za veľmi záhadných podmienok“.

Úradníci ministerstva pred Simonovým nástupom do funkcie ho podľa ministrových slov uistili, že nič z už vyplatených prostriedkov nepochádzalo zo zdrojov EÚ. Ak však avizovaný audit z Bruselu v novembri zistí pochybenia pri čerpaní eurofondov, avizované prostriedky nepreplatí a štát to bude musieť uhradiť z vlastného rozpočtu.

To je podľa Simona aj prípad tzv. nástenkového tendra, kde 5,14 mil. eur z eurofondov nakoniec Slovensko nedostalo. Simon zároveň uviedol, že podobných káuz je na ministerstve toľko, že ich ani nevie vymenovať. Na niektoré projekty nominanti predchádzajúcej vlády vyčlenili prostriedky, ktoré prekračovali limit stanovený Európskou úniou o 350 mil. eur a zazmluvnili projekty v sume prekračujúcej limity o 186 miliónov eur.

„Takéto prečerpanie bude mať za následok korekciu a následne kompenzáciu zo štátneho rozpočtu,“ vysvetlil Simon. Podľa neho ministerstvu teraz neostáva nič iné, len analyzovať projekty a preveriť zmluvy z hľadiska reálnosti a opodstatnenosti výdavkov.

Už zaniknuté ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) podľa Simona opätovne otvorilo osem už uzavretých výziev na čerpanie z eurofondov. V tejto fáze MVRR prijalo 31 projektov v celkovej hodnote 24 mil. eur. Ministerstvo financií vtedy žiadalo, aby vicepremiér Ján Mikolaj, v tom čase poverený riadením MVRR, nepodpisoval žiadne zmluvy. Mikolaj však podľa Simona podpísal štyri projekty za celkovo 3,7 mil. eur. „Neviem, ako to budeme vysvetľovať audítorom z Európskej komisie,“ komentoval Simon.

O nehospodárnosti predchádzajúceho vedenia ministerstva podľa Simona svedčí aj to, že za šesť mesiacov vyčerpalo rozpočet kapitoly na 79 percent. „Na pol roka nám neostalo takmer nič,“ uzavrel Simon.

Víťazom tendra na informačné systémy pre PPA sa stala ešte za pôsobenia ministerky Zdenky Kramplovej firma Columbex. Ministerstvo a PPA s ňou v roku 2006 podpísali zmluvu na 900 mil. Sk (takmer 30 mil. eur). Neskorší minister Vladimír Chovan podpísal dva nové dodatky k zmluve a začal ju plniť. Jeden z dodatkov umožnil platby Columbexu vopred, čo znepokojilo Európsku komisiu a žiadala ministerstvo o vysvetlenie. Podľa ministerstva však žiadna zo zálohových platieb nešla z prostriedkov EÚ.

30 debata chyba