Galko stiahol z Bruselu dvoch úradníkov na vysokých postoch

Neskúsená 30-ročná úradníčka ministerstva obrany Aneta Teplicová, ktorá mala zastupovať ministerstvo obrany v Európskej obrannej agentúre, môže vybaľovať kufre. Nový minister obrany Ľubomír Galko (SaS) zrušil jej vyslanie do Bruselu. Právnička s osemmesačnou praxou v rezorte tam mala vycestovať už 1. augusta.

21.07.2010 08:19
Ľubomír Galko Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
debata (15)

Minister svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že bývalý šéf služobného úradu Miroslav Simo porušil pravidlá pri rozhodovaní o jej vyslaní do zahraničia. „Na obsadenie funkcie, ktorú mala zastávať, nebol uskutočnený žiadny výber, v ktorom by uchádzači preukázali kvalifikačné predpoklady potrebné na vykonávanie tejto funkcie,“ zdôvodnil Galko svoje rozhodnutie.

Domov sa z Bruselu musí vrátiť aj ďalší úradník z rezortu obrany Zigmund Doboš, ktorého predchádzajúce vedenie poslalo v roku 2007 na pozíciu národného riaditeľa pre vyzbrojovanie sekcie obrany Stálej delegácie SR pri NATO. Tesne pred voľbami mu Simo predĺžil jeho pôsobenie o ďalšie štyri roky.

O tom, ktorí úradníci budú vyslaní do stálych misií pri NATO, sa rozhodne podľa ministrovho nariadenia vo výberovom konaní. O pozíciu sa môžu uchádzať všetci štátni zamestnanci rezortu obrany vrátane Anety Teplicovej, ktorí pri výbere preukážu odbornú a jazykovú pripravenosť a splnia aj ďalšie kvalifikačné predpoklady a požiadavky, ktoré budú zverejnené pri jeho vyhlásení.

O tom, že ministerstvo obrany plánuje vyslať na vysokú pozíciu do Bruselu mladú úradníčku, ktorá nemá dostatok skúseností ani praxe, informovala Pravda už v júni. Právnička Aneta Teplicová sa stihla za osem mesiacov stať generálnym štátnym radcom. Rezort obrany vtedy tvrdil, že nikoho lepšieho na tú pozíciu nemá. Skúsení diplomati to však spochybňovali.

15 debata chyba