Socha Svätopluka podporuje skôr zlý vkus a nie fašizmus, myslí si Lipšic

Socha Svätopluka umiestená na nádvorí Bratislavského hradu podporuje podľa ministra vnútra Daniela Lipšica skôr zlý vkus ako fašizmus. Vyhlásil to na margo toho, že na štíte tohto kniežaťa je umiestnený rovnoramenný dvojkríž v kruhu, ktorý je tvarovo zhodný s odznakom Hlinkovej gardy.

21.07.2010 16:38
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic
debata (69)

Podľa jeho slov však ide o čisto odbornú záležitosť, ktorú polícia riešiť nebude. „Bolo by zlé, keby sme sa ako politici pasovali do úlohy heraldikov, odborníkov či historikov,“ upozornil s tým, že posúdiť vzhľad sochy musia predovšetkým historici, umelci, verejnosť a v neposlednom rade záleží na predsedovi Národnej rady (NR) SR, čo s ňou spraví.

Minister sa považuje za veľkého prívrženca slobody prejavu, preto by podľa neho nebolo dobré, aby sa preto, že sa niekomu nepáči nejaký výtvor, hneď prechádzalo do roviny trestného práva. „Sme v slobodnej spoločnosti,“ do­dal.

Predseda parlamentu Richard Sulík už avizoval, že zostaví expertnú komisiu, ktorá posúdi, či socha Svätopluka je na správnom mieste. Vznikom komisie poveril historičku Marínu Závackú a výsledky jej pôsobenia očakáva v priebehu niekoľkých týždňov.

To, že na štíte Svätopluka je umiestnený rovnoramenný dvojkríž v kruhu, ktorý je tvarovo zhodný s odznakom Hlinkovej gardy, uverejnil ako prvý portál Aktuálne.sk. Potvrdil im to tajomník heraldickej komisie ministerstva vnútra a autor štátneho znaku SR Ladislav Vrtel.

Aktivisti zoskupenia nazývaného UM! už začali boj za odstránenie sochy Svätopluka z Bratislavského hradu. Z pondelka (19.7.) na utorok vnikli do uzamknutého areálu hradu a zabalili skulptúru do kartónového transparentu, ktorý niesol nápisy ako Socha lži či Nemodifikujte dejiny. Domnievajú sa, že vyobrazený dvojkríž porušuje ustanovenie Trestného zákona o podpore a propagácii skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

69 debata chyba