Kaliňák, Vašáryová, Ftáčnik? Podľa politológa to vyzerá na 'truc podnik'

Skôr marketing alebo "truc podnik" pripomínajú postupy veľkých politických strán pri výbere kandidátov na primátora hlavného mesta Bratislavy v nadchádzajúcich komunálnych voľbách. Povedal to politológ Juraj Marušiak.

21.07.2010 17:12
Robert Kaliňák Foto:
Smer zvažuje, že na post primátora Bratislavy navrhne svojho podpredsedu Roberta Kaliňáka.
debata (47)

„Nechápem napríklad, prečo Smer uvažuje o kandidatúre Roberta Kaliňáka, či je to atak voči starostovi mestskej časti Petržalka Milanovi Ftáčnikovi. Ftáčnik má za sebou skúsenosti a má väčšiu šancu osloviť ľavicových voličov, respektíve voličov nespokojných s pôsobením doterajšieho primátora a terajšieho poslanca Národnej rady SR Andreja Ďurkovského (KDH). Kaliňák je spojený s mnohými kauzami bývalej vládnej koalície,“ povedal na margo možnej nominácie exministra vnútra a parlamentného poslanca Kaliňáka, o ktorej informovali médiá. „Smer nemá v Bratislave takú podporu, ktorá by mu umožnila presadiť vlastného kandidáta. Preto by bolo vhodnejšie podporiť nestraníka Ftáčnika,“ myslí si Marušiak.

Ku kandidatúre ďalšieho člena Národnej rady SR Magdalény Vášáryovej (SDKÚ) konštatoval, že je výrazom konfliktu v súčasnej vládnej koalícii minimálne na komunálnej úrovni v Bratislave. SDKÚ dlhodobo vystupovala kriticky voči politike primátora Ďurkovského. „Táto nominácia je výraz istej krízy, v ktorej sa SDKÚ v Bratislave nachádza, predovšetkým po odchode skupiny jej členov, známych potom ako Občianski kandidáti,“ podotkol. Nomináciu Vášáryovej označil za prekvapujúcu, pretože nemá z minulosti skúsenosti s komunálnou politikou a krátko pôsobí v zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja, ale na druhej strane je to demokratické rozhodnutie vo vnútri SDKÚ.

Marušiak však nevylúčil snahu o spoločný postup SDKÚ a KDH na úrovni mesta. „Ak bude nepravicový elektorát rozdelený medzi Ftáčnika, povedzme Budaja a Kaliňáka, tak pravicoví kandidáti budú v ľahšej situácii. Výhodou Vášáryovej je, že má istú popularitu a osobnú charizmu,“ uzavrel Marušiak.

47 debata chyba