Omilostiť Balázsa od celibátu môže len pápež

Poradca premiérky Ivety Radičovej chce svoj prechod od čisto duchovného k svetskému životu uzavrieť aj žiadosťou o zrušenie celibátu. Rehoľu františkánov už Marián Balázs v tejto veci údajne oslovil.

22.07.2010 07:52
radičová, balázs, poradca, sdkú Foto:
Poradca premiérky Ivety Radičovej Marián Balázs.
debata (302)

Vystúpenie zo služby totiž automaticky neznamená aj stratu celibátu. K tomu sa kňazi zaväzujú na celý život. Balázsa od neho môže „omilostiť“ len pápež, a to trvá roky.

Predtým Ján Krstiteľ Balász opustil rehoľu pre miesto na Úrade vlády. Zároveň sa vrátil k svojmu pôvodnému menu Marián. Jeremiáš Kvaka z provincialátu rehole františkánov tvrdí, že pri Balázsovej žiadosti budú postupovať podľa kanonického práva. Tlačový odbor na Úrade vlády na otázku k tejto téme nereagoval.

Hovorca konferencie biskupov Jozef Kováčik vysvetlil, že žiadosť o zrušenie celibátu v takýchto prípadoch nie je výnimočná. „Tí, ktorí chcú odísť z kňazskej služby, žiadajú zároveň aj o odpustenie tejto povinnosti,“ podotkol Kováčik. Pápež každú žiadosť posudzuje individuálne. „Väčšinou sa vyhovie mužom po štyridsiatke a takým, ktorí už žijú vo vzťahu a majú deti,“ vysvetlil hovorca konferencie. Ak pápež Balászovi celibát zruší, bude sa môcť bývalý kňaz a rehoľník oženiť aj v kostole.

Politológ Tomáš Koziak považuje Balászovo rozhodnutie za osobné gesto. „Je to jeho postoj, ktorým reaguje na stav katolíckej cirkvi. S požiadavkou zrušiť celibát neprichádza ako prvý,“ dodal politológ.

Katolícky kňaz Ján Sucháň, ktorý je rovnako ako Balász považovaný za kritika katolíckej cirkvi, kroky nového poradcu premiérky hodnotiť nechce. „Nepoznám Jankove dôvody, prečo sa tak rozhodol. Každý z nás je slobodný, ale aj zodpovedný,“ dodal Sucháň. Vysvetlil, že on sa služby nevzdal preto, lebo si myslí, že vnútri cirkvi môže zmeniť viac, ako keby z nej odišiel.

S nadhľadom sa na Balázsov krok pozerá politológ Michal Horský. „Užitočnosť novej funkcie poradcu sa zatiaľ prejavuje v tom, že široká slovenská verejnosť sa namiesto prevratných rád dozvedá o klauzulách kanonického práva,“ povedal Horský.

Kanonické právo pripúšťa aj iné možnosti zrušenia celibátu ako udelenie milosti pápežom. Jednou z nich je rozsudok cirkevného súdu, v ktorom by súd potvrdil, že Balázsovo vysvätenia za kňaza bolo neplatné. Poradca premiérky by prišiel o celibát aj vtedy, ak by ho sama cirkev potrestala vylúčením, alebo by celibát namiesto pápeža mohol riešiť ešte jeho úrad.

302 debata chyba