Harabin odmieta, že by mu talár zapadal prachom

Štefan Harabin nechce prezradiť, ako často si popri vedení Najvyššieho súdu oblieka aj talár. Podľa informácií Pravdy ho však za rok vo funkcii zo skrine takmer nevytiahol.

23.07.2010 10:02
štefan harabin, najvyšší súd, sudca Foto:
debata (11)

Najväčší kritik špeciálneho súdu pritom poberá príplatok špeciálnych sudcov. Sám sa zaradil do trestného dovolacieho senátu, ktorý má na starosti aj kauzy „špeciálu“, vďaka čomu je jeho výplata každý mesiac vyššia o 1 489 eur.

Na jeseň minulého roku Harabin Pravde priznal, že nerozhodol ani jedno dovolanie. V apríli tohto roku už jeho sekretariát tvrdil, že výkonnosť predsedu nevie zistiť, pretože „štatistika za rok 2010 nie je k dispozícii“. Na neexistujúcu štatistiku „podľa obsahu vecí“ sa tlačový a informačný odbor vyhovára aj teraz.

Zistiť, či Harabin iba berie príplatok špeciálnych sudcov, alebo aj prikladá nejako ruku k dielu, sa nedá ani podľa údajov, ktoré Najvyšší súd zverejňuje na webe. Nesprístupňuje totiž všetky rozhodnutia. Na stránke Najvyššieho súdu je síce zverejnených 13 dovolaní o ktorých sa rozhovalo za posaledný rok, ani jedno však nemal na starosti Harabinov senát s označením Tdov.

Pravda získala informáciu, že čo sa týka špeciálu, rozhodol Harabin doteraz jedinú vec, a to sťažnosť, čo je menej náročná agenda, ako rozhodovanie o dovolaní. Harabin to popiera. Na trikrát zopakovanú otázku – koľko rozhodol vecí – však konkrétne neodpovedal.

„Vaše informácie sú nepravdivé. Predseda Najvyššieho súdu rozhodoval a rozhoduje o dovolaní v najzávažnejších kauzách. Napríklad študuje viacero prípadov vrátane brutálnych vrážd,“ napísalo jeho tlačové prvý deň. „V jednom z mnohých išlo o prípad vraždy, kde odsúdený podal dovolanie, ktoré bolo po preskúmaní päťčlenného senátu zamietnuté,“ uviedlo tlačové na druhý deň. Pravda sa aj do tretice opýtala, koľko vecí rozhodol, pričom sa zaujímala aj o celkový nápad dovolaní na Najvyšší súd, ako aj to, či Harabin rozhodoval iba ako člen senátu, alebo bol aj referujúci sudca, čo je náročnejšia úloha. Na tieto otázky Najvyšší súd neodpovedal.

Harabinov dovolací senát rieši mimoriadne sťažnosti proti verdiktom, ktoré sú už právoplatné. Týka sa to aj Špecializovaného trestného súdu. Pred jeho príchodom na Najvyšší súd poberalo príplatok špeciálnych sudcov 11 sudcov trestného kolégia, Harabin sa postaral o to, že teraz ho majú okrem neho všetci 18 sudcovia kolégia.

Ešte vlani poberali špeciálni sudcovia príplatok vo výške šesťnásobku priemernej mzdy, teda vyšší ako 120-tisíc korún. Harabin ho ako minister spravodlivosti navrhoval radikálne okresať na tri- alebo desaťtisíc korún. Nový zákon o Špecializovanom trestnom súde, ktorý vlani prijala vláda Roberta Fica, znížil príplatok na dvojnásobok priemernej mzdy.

11 debata chyba