Matovič je sklamaný, požiadavky hnutia v programe vlády nie sú

Priority z programu občianskeho hnutia Obyčajní ľudia, ktorého štyria zástupcovia sú členmi poslaneckého klubu strany SaS, sa nedostali do programového vyhlásenia vlády. Povedal to jeden z predstaviteľov hnutia Igor Matovič, ktorý dodal, že stále má prísľub, že sa tam objavia.

23.07.2010 15:22
Igor Matovič Foto: ,
Poslanec SaS a zástupca hnutia Obyčajní ľudia Igor Matovič
debata (131)

„Od prvého dňa po voľbách mám prísľub od Sulíka, že naše body z programu sa do programového vyhlásenia vlády dostanú. Nie však všetky, to sa nikomu nepodarilo,“ zdôraznil s tým, že vo štvrtok sa zástupcovia Obyčajných ľudí v tejto veci stretli s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ). „Takisto od nej som dostal prísľub, že urobí všetko pre to, aby bol sľub splnený. Do pondelka máme priestor, aby sme si pozreli predbežné programové vyhlásenie a navrhli formulácie, ako tam doplniť naše body,“ informoval Matovič a dodal, že je skeptický. „Som zvedavý, akým štýlom sa to tam dostane. Na to bol čas, keď sa tvorili programové tézy,“ myslí si.

Podľa neho doteraz členovia Obyčajných ľudí praktikovali tzv. vyčkávaciu taktiku, počas ktorej sa spoliehali na naplnenie sľubov. „Po mesiaci som dostal sprostredkovanú informáciu o tom, že čo vlastne chceme. Že nebudú registrované partnerstvá, nebude marihuana a tak majú Obyčajní ľudia splnený program,“ priblížil poslanec s tým, že sa ho to dotklo a preto sa rozhodol nečakať a informovať o týchto prísľuboch verejnosť.

V programe je vraj len jediná priorita Obyčajných ľudí

Ako ďalej uviedol, v programovom vyhlásení sa nachádza iba jediná priorita hnutia. „To je, že ak úrad nedodrží zákonnú lehotu, musí vrátiť poplatky. Z našich unikátnych bodov je tam jeden jediný, čo je dosť hanba,“ vyzdvihol s tým, že nehovorí o záležitostiach, v ktorých sa program OĽ prekrýva so zámermi ostatných koaličných strán. Medzi priority, v prípade ktorých by bol rád, aby sa dostali do programového vyhlásenia, zaradil napríklad to, aby plat poslanca závisel od jeho dochádzky. „Týka sa to všetkých zamestnancov na Slovensku. Poslanec nie je nejaký nadčlovek. Musí byť taký istý ako všetci ostatní, čo v súčasnosti tak nie je,“ vysvetlil a doplnil ďalšie body ako zmazanie rozdielov medzi internými a externými študentmi v prípade spoplatnenia vysokoškolského štúdia alebo zmena valorizácie dôchodkov. „Zo súčasného systému všetkým o rovnaké percento, na systém všetkým o rovnakú sumu,“ podčiarkol.

Matovič očakával, že programové vyhlásenie vlády bude omnoho jednoznačnejšie a preto je sklamaný. „Pripadá mi to ako dosť všeobecné informácie, ktoré sa vyhýbajú jednoznačným konkrétnym cieľom, ktoré by sa dali ľahko kontrolovať,“ konštatoval. Dodal, že očakával formu konkrétnych bodov s dátumom, do ktorého by mali byť splnené. „Nebude tam ani jeden dátum a bude tam všetko napísané čo najmenej konkrétne a to sa mi nepáči,“ doplnil.

Poslanec si na základe svojho vyjadrenia uvedomuje, že z pohľadu vyjednávacej pozície by bolo teraz lepšie povedať, že ak sa priority OĽ nepodarí zakomponovať do programového vyhlásenia vlády, tak ho ich predstavitelia v parlamente nepodporia. „Klamal by som však. Programové vyhlásenie určite podporíme, lebo je to záväzok voči voličom,“ zdôraznil s tým, že v prípade, ak by sa tam tie priority nedostali, považoval by to za signál od koaličných partnerov, že ich ignorujú a ďalšia spolupráca by bola podľa jeho slov „cez zuby.“ „Urobili by sme kroky, ktorými by sme zvyšku vládnej koalície ukázali, že naozaj dali sľub na základe, ktorého sme im sľúbili podporu a ten sľub nebol dodržaný a jednoducho odignorovali ľudí, ktorí nás volili,“ uzavrel poslanec.

131 debata chyba