Sociológ: Smer narástol nevoličmi, čaro Mečiara sa úplne stratilo

V júlovom prieskume agentúry Focus sú preferencie Smeru opäť vyššie, ako bol jeho volebný výsledok. Pod prahom zvoliteľnosti naďalej zostávajú niekdajšie parlamentné strany HZDS a SMK. O výsledku prieskumu sme hovorili so sociológom agentúry Focus Martinom Slosiarikom.

26.07.2010 06:01
Mečiar, Fico, Slota Foto:
Kým strana Smer by voľby s prehľadom vyhrala, Mečiarovo HZDS zažilo historické minimum.
debata (79)

Ako si vysvetliť nárast preferencií Smeru na 42 percent?
Analyzovali sme tie údaje a zistili sme, že nárast je spôsobený nevoličmi. Keď sa pozrieme na ich volebné správanie v minulosti, povedzme v roku 2006, čo nám výskum umožnil, tak väčšina z nich volila práve Smer alebo časť z nich volila aj HZDS. Boli to jednoducho voliči bývalej koalície.

A po voľbách sa v prieskume opäť vyslovili za Smer?
Oni pri voľbách vlastne neboli. Možno ich Smer počas uplynulých štyroch rokov niečím nahneval, nastala u nich istá dezilúzia, možno očakávali viac v oblasti sociálnej politiky. Nemali však alternatívu v podobe súčasných pravicových strán, ale ani neočakávali, že dôjde k politickej výmene. A po tejto výmene sa u nich opäť prejavil politický postoj, keď mali najbližšie k Smeru. Len to nevyjadrili vo voľbách. Teraz vznikla obava, čo prinesie nová koalícia, či príde zdražovanie a podobne. Všetky tieto veci, ktoré môžu mať negatívny vplyv na životnú úroveň, naštartovali skrytých sympatizantov Smeru a preto sa jeho preferencie zvýšili. Je to prvý prieskum, ktorý signalizuje zvýšenie preferencií bez toho, že by vláda urobila prvé kroky. To bude voda na mlyn preferencií Smeru. Nevylučujem, že môžu ešte porásť.

Medzi politikmi i vo verejnosti sa hovorilo, že preferencie Smeru bývalí zveličené. Začali klesať až s blížiacimi sa voľbami.
Začali klesať vlani na jeseň. Bol tam faktor krízy. Preferencie vládnej strany zvyknú byť o niečo zveličené. Pred voľbami bol vplyv povodní, tam sa znížila popularita Smeru, ale v máji sme namerali okolo 35 percent, čiže to, čo Smer vo voľbách dosiahol. Trajektória je taká, že ľudí, ktorí v minulosti volili Smer, ale vo voľbách 2010 neboli voliť, opäť naštartovala až výmena vládnej garnitúry.

O čom svedčia čísla popularity vládnych strán?
Vládne strany v prieskume obhájili svoje preferencie. Otázne je, či si ich dokážu udržať.

Dá sa povedať, že rovnováha medzi koalíciou a opozíciou je vo verejnej mienke rovnako krehká, ako boli aj výsledky volieb?
V zásade pretrváva. Len čo Smer dokáže získať vyššie percentá ako volebný zisk, tak sa tie šance zväčšujú na strane súčasnej opozície. Ak by sme prepočítali poslanecké mandáty z tohto prieskumu, tak pomer by bol 79 ku 71, ale v opačnom garde. Smer plus SNS by mali 79. Stále je to relatívne krehká situácia.

Pokles HZDS je očividnejší. Aký vývoj možno očakávať v tomto prípade?
Pokles HZDS je mimo štatistickej chyby. Pre HZDS je to historické minimum. Ak sa preferencie HZDS znižujú o dve percentá, tak sa môžeme domnievať, že sčasti posilňuje preferencie Smeru. HZDS výrazne klesalo za posledných desať rokov. Som skeptický, či sa predsedovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi podarí opätovne naštartovať stranu tak, aby sa stala pre voliča atraktívna. Mám pocit, že v HZDS sú v pozícii, akoby museli budovať stranu odznovu. Musí tam prísť k nejakej personálnej obmene. Voliči HZDS počúvali na silnú osobnosť a teraz sa čaro Mečiara úplne vytratilo a prebral ho Robert Fico.

Mimoparlamentná SMK je v priaznivejšej pozícii?
Tam nie som taký skeptický. SMK sa musí vnútorne skonsolidovať a obnoviť dôveru medzi voličmi. SMK je etnická strana založená na elektoráte maďarských spoluobčanov, ale v kampani stratila dôveru, pretože sa uzavrela dovnútra komunity. Bude musieť nanovo definovať svoju politiku, aby našla stratenú dôveru. V jej prípade je dôležité, ako dopadne v komunálnych voľbách. Je možné očakávať, že v maďarských sídlach budú prvýkrát proti sebe postavení dvaja kandidáti na starostov z SMK a Mostu. Tam sa ukáže sila SMK na lokálnej úrovni. Pre SMK to bude veľmi dôležitý test a odrazový mostík, aby začala získavať dôveru maďarských voličov.

79 debata chyba