Webové stránky ministerstiev neplnia svoju úlohu

Internetové stránky štátnych úradov v škandinávskych krajinách či vo Veľkej Británii slúžia nielen ako zdroj informácií, ale aj ako debatné fórum občanov s inštitúciou. Politológ Michal Horský hovorí, že aj internetové stránky slovenských úradov by "mali oboznamovať občanov so svojimi zámermi o vlastných legislatívnych návrhoch a viesť o tom dialóg“.

26.07.2010 11:43
web, ministerstvo Foto:
Základné náležitosti donedávna nespĺňala napríklad stránka minsiterstva spravodlivosti http://www.justice.gov.sk/. Tá bola nefunkčná, ak nebolo v adrese napísané www, čo sa pri profesionálnej stránke stávať nesmie.
debata

Slovensko však má k tomu zatiaľ ešte veľmi ďaleko. Portály našich ministerstiev a iných štátnych úradov dokážu poskytovať len základné informácie. Aj to nie vždy na primeranej úrovni.

Verejná správa dnes obhospodaruje vyše 7 000 webových sídel. Obsah jednotlivých stránok si napĺňajú inštitúcie samy. Výsledkom je, že sú nelogicky štruktúrované a je ťažké sa v nich zorientovať. Podľa sociologičky Zuzany Kusej chýba aj stabilita stránok. "Skoro každá nová vláda mení vizuál stránok, čo nemá logický význam. Napríklad ministerstvo práce, sociálnych, vecí a rodiny v minulosti vymazalo históriu portálu. Ak si teda chcete nájsť genézu problému, nie je to možné.“

Nedobrý prístup slovenských úradov k webovým stránkam si všimla aj Európska komisia, ktorá dbá na to, aby ich mohli rovnako efektívne využívať aj ľudia so zdravotným postihnutím. Vojtech Regec z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska hovorí, že to závisí od jednotlivých ministerstiev. Podľa prieskumu únie najhoršie za rok 2009 v tomto smere dopadli stránky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ministerstva práce a ministerstvo hospodárstva.

Dohľad nad stránkami patriacimi štátnym úradom a verejným inštitúciám má ministerstvo financií. Jeho úlohou je ustriehnuť, či inštitúcie dodržiavajú zákon, a to najmä z hľadiska naprogramovania stránky, vyhľadávania a identifikácie. To sa však problémom s webovými stránkami veľmi nevenuje, hoci je v jeho kompetencii za chyby udeľovať pokuty od 2 000 do 25 000 eur.

debata chyba