Na Slovensku budú vyrábať vakcínu na pandemickú chrípku

Na Slovensku sa bude zrejme vyrábať vakcína na pandemickú chrípku. Areál pre výrobu vakcín na pandemickú chrípku plánuje postaviť Správa štátnych hmotných rezerv SR za približne 15 mil. eur.

26.07.2010 17:11
injekcia, striekačka, vakcína, výskum, veda, Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už správa štátnych hmotných rezerv predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA), s výstavbou virologického pavilónu by sa malo začať v marci budúceho roka, pričom ukončenie výstavby je naplánované na jún roka 2012.

V novom virologickom pavilóne, ktorý by sa mal rozprestierať v sabinovskom okrese v Šarišských Michaľanoch, sa vytvorí 44 pracovných miest. Pavilón chce správa štátnych hmotných rezerv umiestniť na území výrobného areálu spoločnosti Imuna Pharm, a.s., ktorá sa výrobou liečiv vrátane antibiotík zaoberá od roku 1953.

Ročne by sa malo v novom virologickom pavilóne vyrobiť 5 miliónov dávok pandemickej očkovacej látky. „Realizácia predloženého zámeru vyplýva z cieľov Plánu opatrení pre prípad pandémie chrípky v SR, ktorý v roku 2001 schválila vláda,“ konštatovala v investičnom zámere Správa štátnych hmotných rezerv SR.

debata chyba